Tekst en foto’s Vincent Wols

Het is zondag 24 juli, als ik weer eens voor Circusweb op pad ga… Naar Almere Buiten. Zomervakantie, veel scholen zijn gesloten, maar toch is er één plek waar je iets leuks kunt beleven en iets kunt leren: het circus. Momenteel reizen er verschillende door het land en langs campings in Nederland. Leren wat bijvoorbeeld het verschil is tussen een kameel en een dromedaris, dat kun je zien bij Circus Renz Berlin en Circus Olympia. Net als pony’s, (Friese) paarden, lama’s en honden. 

Graag had ik er foto’s gemaakt na de voorstelling, maar dat werd mij niet toegestaan. Niet omdat er iets te verbergen is, maar ze willen rust. En ook omdat ze het circus afbouwen voor het transport vanmiddag naar de volgende speelplaats in Ouddorp op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.
Ze vinden dat het geen volledig beeld geeft van het circusbedrijf. Bepaalde delen zijn al ingepakt en enkele trailers staan al klaar voor vertrek dezelfde middag. Maar juist dat wat om de voorstelling heen gebeurt op het circusterrein vind ik persoonlijk wel de charme van een circus…


180 jaar oude circusnaam Renz
Renz is een bekende naam in de circuswereld, in 1842 opgericht door Ernst Jacob Renz. Ook Circus Renz Berlin en Circus Renz International stammen af van dat oude circusgeslacht. In een eenmalige samenwerking hebben broer (Bernard Renz junior) en zus (Lavinia Renz) de handen inéén geslagen om na twee jaar coronatijd door Nederland op tournee te gaan en verschillende speelplaatsen aan te doen. De familiale samenwerking brengt als voordeel mee dat men in deze economisch onzekere tijden geen risico’s hoeft te nemen door externe contracten aan te gaan om artiesten in te huren. Met een klein gezelschap doen zij veel in eigen beheer en er wordt dan ook hard gewerkt: onderhoud, schoonmaken van de dieren voor aanvang van de voorstelling, de catering, de kassa, etc., etc.

Zien en beleven
Met een beperkt gezelschap weet de familie het publiek met een twee uur durende voorstelling te amuseren met o.a. witte paarden, kamelen, een clown, rolla bolla en  trapezekunsten hoog boven in de circustent. Kinderen kunnen in de pauze op de foto met een kameel en bij de buffetwagen zijn gekoelde dranken en versnaperingen te verkrijgen. Zwarte paarden luiden na de pauze het tweede deel van de voorstelling, waarna het publiek nog vermaakt wordt met een honden act, knap jongleerwerk met ringen en balanceer werk met stoelen. Natuurlijk nooit te beschrijven, maar iets wat je zelf gewoon moet gaan zien en beleven. En dat kan: in Ouddorp waar zij de zomer doorbrengen van 29 juli t/m 28 augustus en voorstellingen geven op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 19.30 uur en op de zondagen om 13.00 uur. Er is één ongemak: pinnen kan niet bij het circus.