Circusmuseum

Ontdek op deze pagina wat het Circusmuseum is. En… geniet van eindeloos veel prachtige afbeeldingen uit de geschiedenis van het circus!

Wat is het Circusmuseum?

‘Circusmuseum’ is geen museum in een gebouw, maar een website waar hoogtepunten uit de circuscollecties van ‘het Allard Pierson’ tentoongesteld worden.

Het Allard Pierson zélf is een museum in Amsterdam en verzamelt, beheert, ontsluit, onderzoekt en presenteert waardevol en relevant cultureel erfgoed van de oudheid tot nu. Dit worden ‘Bijzondere Collecties’ genoemd. van de Universiteit van Amsterdam maken onderdeel uit van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam

De circuscollecties bestaan uit tienduizend collectieonderdelen, duizenden affiches, foto’s, prentbriefkaarten, honderden circusboeken, printen, flyers, programma’s, maar ook beeldjes en maquettes.

In het online Circusmuseum vind je een fractie (maar alsnog ontzettend veel) van de materialen.

Wat wordt er bedoeld met circuscollecties?

  • De gecombineerde circusverzamelingen van onder andere: affiches, drukwerk en foto’s aanwezig in de Universiteits Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.
  • De materialen die betrekking hebben op circus uit de collectie van het Theater Instituut Nederland.
  • Archieven van instellingen en particulieren die – direct of indirect – betrekking hebben op het circus.
  • Bijzondere boeken met betrekking tot het circus.

De collectie is internationaal, met een sterke nadruk op Europese circusmaterialen.

Is al het materiaal van de circuscollecties beschikbaar?

Een groot gedeelte van het materiaal is gedigitaliseerd en beschreven, maar zeker nog niet alles. Al het materiaal in het Circusmuseum is digitaal beschikbaar.

In de catalogi en databases wordt aangegeven of het materiaal gedigitaliseerd is en het materiaal ook getoond mag worden. Soms kan materiaal niet digitaal ontsloten worden in verband met privacy of copyright wetgeving. Aan de digitalisering en de ontsluiting van de materialen wordt constant gewerkt.

Waarom is in het online Circusmuseum niks te zien van het nieuwe circus?

Materialen van en over het nieuwe circus – van Cirque du Soleil tot social circus – zijn nog beschermd door copyright wetgeving en kunnen niet zo maar gedeeld worden.

Materiaal van deze circussen en de voorstellingen zijn en worden wel verzameld voor toekomstig onderzoek.

Wat het verschil is tussen het klassieke/ traditionele circus én het moderne/ nieuwe circus? Dat lees je op deze pagina van Circusweb.

Afbeeldingen uit het Circusmuseum gebruiken, mag dat?

Ja dat mag, onder voorwaarden.

Verveelvoudiging in de vorm van afdrukken of per machine leesbare kopieën zijn toegestaan indien zij beperkt blijven tot enkele exemplaren en uitsluitend dienen voor eigen oefening, studie of gebruik.

Verveelvoudiging van (een deel van) deze het Circusmuseum met het kennelijke oogmerk deze openbaar te maken of te exploiteren is niet toegestaan.

Bij verantwoording van het gebruik dient de collectie als geheel of het afzonderlijke item tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.

Zijn er nog meer collecties of websites zoals het Circusmuseum?

De Theaterencyclopedie

Op ‘de Theaterencyclopedie’ vind je alle informatie over theater in Nederland in heden en verleden. Als je op deze website zoekt op ‘circus’, vind je veel informatie over voorstellingen, circussen en artiesten.

Geheugen van Nederland

‘Het Geheugen van Nederland’ is een samenwerkingsproject tussen onder anderen de Koninklijke Bibliotheek en verschillende musea om materiaal digitaal beschikbaar te krijgen voor onder andere onderzoek. Je kunt op deze website eenvoudig ‘circus ‘in het zoekveld invullen én zoeken en downloaden.

Collectie Nederland

Bij de Collectie Nederland zijn meer dan 100 collecties van musea en andere cultuurinstellingen aangesloten. In totaal levert dat rond de 6 miljoen objecten op. Veel materiaal uit de Circuscollecties is hier doorzoekbaar.

Zoek op deze website naar ‘circus’ en je krijgt dan alle circusmaterialen in beeld. Zoek op dezelfde website op ‘Circusmuseum’ en je krijgt specifiek materiaal uit de collectie van het Circusmuseum.

Europeana

Europeana Collections biedt toegang tot meer dan 50 miljoen gedigitaliseerde items – boeken, muziek, kunst en meer – uit meer dan 3500 musea, galerijen, bibliotheken en archieven uit Europa. Vul op deze website ‘circus’ in en vind duizenden resultaten.

World Digital Library

World Digital Library (WDL) is een internationale digitale bibliotheek. De collectie bevat archiefmaterialen en boeken.

Zoek op deze site met de term ‘circus’ en vind honderden toegelichte galeries rond specifieke circussen, artiesten en gebouwen.

Gallica

De digitale bibliotheek van de ‘Bibliothèque nationale de France’ en andere partners. Je krijgt er open toegang naar gedigitaliseerde materialen. Raadpleegbaar in het Frans.
Zoek op deze website naar het trefwoord ‘circus’ voor duizenden resultaten.

Victoria & Albert Museum

Het Victoria en Albert Museum heeft een grote circuscollectie, doorzoekbaar en toegelicht met artikelen. Bezoek daarvoor deze website.

Circopedia

Een uitgebreide Amerikaanse online database met beschrijvingen van artiesten en acts, circussen en vaktermen. Bezoek daarvoor deze website.

Circus World Museum

De catalogus van de collectie en archieven van het Circus World Museum is – op deze website – doorzoekbaar op onder andere onderwerp, trefwoord en personen.

Ik heb zelf circusmateriaal, kan ik dat schenken?

De omvangrijke collectie is zelfs het resultaat van een aantal grote schenkingen.

Wilt u ook de collecties verrijken? Neemt u dan contact op met Collectiespecialist en Conservator uitvoerende kunsten & media Hans van Keulen, j.h.k.vankeulen@uva.nl over de selectiecriteria.