Tekst: Arnold Balk – Foto’s: Henk Bootsma

De geldende maatregelen i.v.m. Corona boden circus Salto alsnog de mogelijkheid een korte tournee te maken. Een beperkt aantal stoelen voor de ouderen met 1 ½ meter afstand en de kinderen rondom de piste op de bankjes.

Directeur Sander opende de voorstelling met een verhaal over het circus ter gelegenheid van 10 jaarcircus Salto. Met vallen en opstaan, maar met een glimlach komen wij overal doorheen….. Vervolgens kwam Jasmijn Rubingh binnen met de bedoeling het lied “Smile” te zingen. Clown Sander veroorzaakte bij het ontsmetten van de stoel zoveel stof dat het haar beter leek aan de ringtrapeze omhoog te gaan. Zij maakte er een poëtische uitvoering van. Sander had een nieuwe hobby ontwikkeld tijdens de lockdown, een spekjesbakkerij. Met assistentie van een meisje die uit de vuurpan de spekjes moest toveren. Na meerdere “Hokus Pokus” pogingen met dwarse goochelstokken kwam het goed. Uit de pan heerlijke spekjes. Jasmijn wild toch haar lied nog zingen wat zij met Dave als klarinettist zou doen. Uit het instrument kwamen pieptonen i.p.v. muziek en Jasmijn nam het hem af. Hij bleef echter zowel links als rechts door piepen onder zijn oksels, toen ook dit was verholpen kwam Sander nota bene binnen met een toetertje.

Evenals de vorige zomertournee waren onze Oosterburen Esmeralda Frank en Marcel Lauenburger weer mee op reis. Zij met een vlot Hoela Hoep nummer, hij op de Rola Rola. De vraag van Sander of wij van dieren hielden werd door de kinderen bevestigd. De populaire vogel Charlie lag nog in de koffer te snurken en moest luidkeels wakker worden gemaakt, de ouderen alleen klappen s.v.p. Buikspreker Sander en Charlie maakten er op hun inmiddels bekende manier weer een dolle boel van. Als pauzenummer  Dave de Ruiter met zijn roedel honden welke ieder jaar weer nieuwe trics laten zien welke goed aankomen bij het publiek. Om de pauze aan te geven hadden Sander en Jasmijn wat oude goochelspullen meegenomen en zij toverden lekkernijen uit o.a. de hoge hoed, het geldponkje en de Magic Box.

In het circus moet iedereen multitasking zijn en zo wist David de afwashulp wonderwel 7 bordjes op staken draaiende te houden. Bravo. Een klassieker uit de goochelwereld is de truc met twee lege kokers en één fles. Sander maakte er een spektakel van met de meelevende jeugd en wist aan het slot uit twee kokers wel 10 flessen te voorschijn te halen. Nu zou Jasmijn toch echt haar lied zingen maar na een paar strofen stoorde David Valentino haar met zijn trompet waarop hij “When the Saints” blies. Vervolgens op saxofoon, een kleinere trompet en Sander met de grote trommel en tot slot David met een nog kleiner trompetje. Een muzikale reprise welke hij de afgelopen winter had ingestudeerd.

Het was een programma met veel humor, magie en muziek wat zich ook uitte in de “Blues Brothers”setting waarbij Jasmijn de titel song vertolkte en Marcel geassisteerd door Esmeralda zijn Rola Rola act deed. Hierna de finale waarin Sander en Dave met zonnebrillen op erbij kwamen en Jasmijn in een schitterend jurkje toch op verrassende wijze het lied “Smile” zong. Naast acrobate beslist ook een zangtalent. Haar partner Tobith verzorgde het licht en geluid bij deze vlotte voorstelling.

Directeur Sander Balk, in zijn element met Charlie.