Circuskunstenaars in de Circuswebspotlights

Dit verhaal over circusmaker Zinzi Oegema heeft op 21 maart op de voorpagina van Circusweb gestaan. Bij het festival Circolo, dat in de herfstvakantie gaat plaatsvinden zullen alle drie de genoemde producties van Zinzi te zien zijn op dit festival. Vandaar extra terug op de voorpagina. 

Jonge circustheatermakers komen steeds vaker in het nieuws. Vaak gaat het om afgestudeerde circuskunstenaars die in de spotlights staan. Circusweb maakt vanaf nu een serie over bijzondere theatermakers en circuskunstenaars. Vandaag deel 2 na Duo Diesel, het duo Zinzi en Evertjan: Zinzi Oegema en Evertjan Mercier.

Foto’s Hanneke Meijer, PR TENT

Komend weekend is er weer een Cirque Mania bij Korzo in Den Haag. Een van de voorstellingen MEMO wordt verzorgd door Zinzi en Evertjan. MEMO is een korte voorstelling die ontwikkeld is als resultaat van een samenwerking tussen TENT uit Amsterdam en Zinzi.

Wie is Zinzi Oegema?

Zinzi Oegema (1989) komt in aanraking met circus via Circus Elleboog op zeer jonge leeftijd (4). Zij specialiseert zich daar in de loop van de tijd tot luchtacrobate. In 2006 haalt ze als jongste leerling van het Amsterdams Lyceum haar gymnasiumdiploma. “Ik ben altijd heel gedreven geweest”, geeft Zinzi toe. En dat blijkt, ze heeft zich razendsnel ontwikkeld.


Na haar gymnasiumdiploma kiest Zinzi voor een circuscarriére en meldt zich bij Codarts in Rotterdam om de opleiding te volgen. Daar ontdekt zij dat ze partneracrobatiek nog leuker vindt dan luchtacrobatiek. Zinzi: “Het tarten van de zwaartekracht kan ook met twee lichamen”. Dat ze gedreven is blijkt al snel Met de toenmalige partner gaan de ontwikkelingen haar niet vlug genoeg. Zij gaat op zoek naar iets dat beter past bij haar ambities en die vindt ze al snel. In het derde studiejaar komt ze in contact met Evertjan uit Antwerpen, die in het tweede jaar zit van ACaPA in Tilburg. Zinzi: “We zijn begonnen met samenwerken in 2009 en dat betekende heen en weer reizen tussen Rotterdam en Tilburg. Zowel ACaPA als bij Codarts zijn in die tijd nog startende opleidingen. Bij ACaPA trainen de leerlingen nog in een grote tent, en Codarts wisselt in die tijd nog wel eens van locatie. “Bij beide opleidingen werd de focus ergens anders gelegd”, herinnert Zinzi zich, de opleidingen zijn niet met elkaar te vergelijken en ook niet meer te vergelijken met de opleidingen zoals ze nu zijn. Zinzi: “In 2010 studeerde ik af bij Codarts en het jaar erop studeerde Evertjan in Tilburg af”.

Dieet Pro v2 468x60

Finale Holland Got Talent

De allereerste keer dat het grote Nederlandse publiek kennis kan maken met de acrobatiek van die twee is bij Hollands Got Talent in 2011, het afstudeerjaar. Vooral omdat Zinzi tijdens de show in augustus valt, is het even hot news en geeft dit een hoop reacties. In de finale wordt iedereen verrast door het hoge niveau van de act die deze twee vertonen, ze eindigen na een spannende uitzending op de 6e plaats. Beide gebeurtenissen kun je bekijken via de volgende link. 

Het Laatste Tafeltje
http://www.zinzi-evertjan.com/nl/shows/secret/

Duo Zinzi en Evertjan in alle werelddelen

Nadat de twee de studie in Tilburg afronden schrijven ze zich in voor allerlei festivals. Zinzi: “ We zijn uitgenodigd om op SlyCirco (Golden Award) te spelen, evenals op Cirque de Demain (Prix special du jury) in Parijs en Young stage (Bronze Star) in Basel”. Verder werkten wij bij het Canadese Les 7 Doigts de la Main en het Franse Cie ‘XY’. We speelden begin dit jaar in Australië en hebben daarmee elk werelddeel aangedaan. Een greep uit andere plaatsen zoals Perth in Australië, Tokyo in Japan, in Europa Londen en Parijs, in Amerika New York, in Canada, Montreal, in Colombia Bogota en in Peru Lima”.
De circuswereld kan trots zijn op dit Nederlandse circuskoppel. En het ligt in de lijn van verwachting dat er steeds meer van die fantastische artiesten van Nederlandse bodem gaan komen gezien de kwaliteit van de Nederlandse circusacademies. 

Veel voor elkaar

Op de vraag of Zinzi dit van tevoren had verwacht toen ze aan de opleiding begon zegt ze: “Ik ben wel altijd heel gedreven geweest en ik wil wel heel graag hard werken om het allerbeste eruit te halen wat er in zit. Ik denk dat dit heeft geholpen om steeds verder te komen. In Evertjan heb ik een partner gevonden waar we acrobatisch gezien veel voor elkaar krijgen. Het is goede beslissing geweest om samen te gaan werken en we hebben al vrij snel een technisch hoog niveau gehaald. We zijn van alles gaan proberen en rollen nu van het een naar het ander, dat heeft goed uitgepakt, ik had het gehoopt maar niet verwacht”.

Nieuwe projecten met TENT

“TENT circustheater producties maakt circus van Nederlandse bodem. Uniek aan de creaties van TENT is dat zij spectaculaire circustechnieken — die als vanouds een haast tastbare spanning en bewondering oproepen — verbindt met diverse andere disciplines zoals muziek, dans, mime en vormgeving. Circus blijft daarbij altijd het uitgangspunt”, aldus de website van TENT.
Het maken van MEMO en twee andere korte voorstellingen is mogelijk gemaakt door het de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Stimuleringsregeling Creatieve Industrie. MEMO is daarnaast nog ondersteund door PERPLX, Het Circuscentrum en Provinciaal Domein Dommelhof (allen Vlaams)
Natural Greatness Natuurlijk Hondenvoer

Na de reizen over de hele wereld zijn Zinzi en Evertjan begonnen met een samenwerking met TENT. Het is niet de eerste keer dat dit duo aan het werk is met TENT, hun voorstelling LOOP maakte hier ook al eerder deel van uit. TENT wil meer ruimte maken voor artistiek onderzoek en wil zich hier de komende jaren voor inzetten. TENT en Zinzi gaan in dit verband een samenwerking aan om de ontwikkeling van Zinzi als maker van het circus in de gelegenheid te stellen om voorstellingen te maken, gestimuleerd en ondersteund door TENT.

Drie voorstellingen

Zinzi maakt in dit kader drie kleine voorstellingen. MEMO, dat dit weekend in Korzo te zien is bij Cirque Mania is het eerste project dat Zinzi samen met Evertjan heeft ontwikkeld.
Zinzi: “Het is een ontwikkeltraject om maker in het circus te worden, daar specifiek hebben we die aanvraag voor subsidie voor gedaan, dat houdt in dat ik deels een theoriestukje doe waarin ik allerlei boeken en literatuur lees en interviews doe met makers. Het is de bedoeling om uiteindelijk een publicatie te maken van methodes om circus te creëren. Daar ben ik gedurende het hele traject mee bezig. Hiervoor doe ik onderzoek naar verschillende creatiemethodes binnen het circus.
En met behulp van die tools kan ik dan ook mijn eigen tools ontwikkelen om voorstellingen te maken, MEMO is het eerste project daarvan, tweede project is Schone Schijn, daar begin ik komende week mee, met twee muzikanten en twee circusartiesten dat gaat spelen in echte cafés in zowel Amsterdam, Rotterdam als Den Haag, we zoeken hiervoor nog geschikte locaties. Het derde project wordt weer iets heel anders, een locatievoorstelling met een mobiel theater. Die laatste gaat deze zomer op festivals gaat spelen. Het speelt zich af in een decor en dat wordt een groot gat waar de spelers in zitten. Het publiek kijkt dan van bovenaf naar de voorstelling”.
Gedurende het traject zal Zinzi ondersteund worden op artistiek en zakelijk vlak, zowel door TENT als door externe coaches, waaronder Lucas de Man. Zinzi verwacht dat het eind van het traject ergens in 2019 zal zijn, aan het einde van het theaterseizoen. “We hopen dat we nog een plek vinden waar de drie voorstellingen bij elkaar kunnen zetten, dan rond ik mijn onderzoek af”.
Zinzi zit voorlopig nog boordevol toekomstplannen. “Ik hoop dat ik na deze drie onderzoeken wellicht nog een grotere voorstelling zou kunnen maken. Verder kan ik samen met Evert jan nog werken aan een nieuwe straatshow. Er zijn nog een heleboel dingen die ik wil gaan doen”.
Komend weekend is MEMO te zien in Korzo, bij Cirque Mania. Zinzi: “Ik hoop dat de mensen verrast worden door de acrobatische onmogelijkheden”. 

Meer informatie: 
http://tent.eu/talent/nieuwe-maker

www.zinzi-evertjan.com

Te zien:
Cirque Mania #5 op 23 maart  21:00 – 21:30
korzo.nl/nl/producties/memo
Rotterdam Circusstad, 4 mei
https://circusstad.nl/programma/zinzienevertjan/
17:00 – 17:45
21:30 – 22:15

En komende herfst bij Festival Circolo. https://www.festivalcircolo.nl