13 augustus 2019

Wim Vos overleden R.I.P.

Wim Vos een der laatste grote roofdieren dompteurs van ons land is overleden. Tijdens een onderzoek in het ziekenhuis ontstonden er onverwacht complicaties en liet het hart het plotseling afweten. Wim laat zijn vrouw Barbara en zijn twee zonen Michael en Olaf achter, zijn vrouw Barbara  stond altijd aan of bij de kooi om haar man te assisteren met zijn werk. Wim Vos is 75 jaar oud geworden en heeft tot twee jaar terug actief als dompteur gewerkt.

Hij begon bij “Klant’s dressuurschool” op de Cauberg in Valkenburg, van daaruit ging hij op 21 jarige leeftijd in 1965 mee met Jos Uyterlinde. Jos Uyterlinde nam in 1966 de Leeuwen van Aad de Vries over bij Circus Toni Boltini omdat Aad zwaar gewond was geraakt door een van zijn leeuwen. In 1967 zou Aad de Vries de leeuwen weer gaan presenteren, maar daar ging het weer mis en toen heeft Wim Vos het nummer over genomen.

Wim Vos bij Cirque Amar in Parijs 1976. Foto: Dick Prins

Wim Vos had een lange internationale carrière en werkte werkelijk over de hele wereld bij alle grote circus ondernemingen op deze aardbol van China tot Mexico en van Spanje tot Amerika. In Nederland was hij slechts een paar maal te zien, na circus Toni Boltini in 1968 en 1969  was hij in 1979 bij Circus Mikkenie, in 1987 bij het kerstcircus Ahoy, seizoen 1988 bij circus Mullens en kerst 1988 bij Kerstcircus Eindhoven. De laatste jaren dresseerde hij voor het Franse dierenpark “Amneville” waar hij tot het laatste toe nog een adviserende rol had voor de roofdier dressuur in het park gedeelte : “TigerWorld”

Wim Vos bij Cirque Amar in Parijs 1976. Foto: Dick Prins

De hoofdfoto bij dit bericht dateert uit 1979.Op de foto met zijn tijger Radjah uit zijn gemixte roofdieren groep bij het circus Mikkenie.

In oktober verschijnt er bij de club van circusvrienden een boek over Wim Vos, helaas maakt hij dit nu zelf niet meer mee. R.I.P. Wim Vos