Wij gaan niet bij de pakken neerzitten
Circus Herman Renz: ‘Wij gaan niet bij de pakken neerzitten.’ Zaterdag kondigde Staatssecretaris Sharon Dijksma aan, dat er vanaf 15 september 2015 een definitief verbod komt op het gebruik van wilde dieren in het circus. Daarmee speelt zij -na ruim twee jaar stilte- in op de plannen uit het op 29 oktober 2012 aangekondigde regeerakkoord.
Voor de directie van Circus Herman Renz, het grootste reizende circus in Nederland, is er eindelijk duidelijkheid. Het verbod is bijzonder pijnlijk, maar in het kantoor van de reizende onderneming is sinds de eerste aankondiging hard gewerkt aan de kwaliteitsgarantie en een blijvende vernieuwing van de shows. Directeur Milko Steyvers is er duidelijk over: ‘Ik ben absoluut niet tegen “wilde” dieren in het circus, maar ook zonder acts met bijvoorbeeld olifanten, leeuwen of tijgers blijft circus interessant.
Levenswerk
Echter, dat dit besluit géén recht doet aan de vakmensen die ik eerder met dergelijke dierennummers kon contracteren staat als een pijl boven water. Hun levenswerk, dat in het teken staat van de dieren, is er juist op gericht welzijn tot op het hoogste niveau te waarborgen. De laatste act met roofdieren in onze piste, die van Tom Dieck Jr. uit Duitsland, is een schoolvoorbeeld van perfectie. Zowel in -als buiten de piste is alles -van goede huisvesting tot gecontroleerd transport en van de juiste verzorging tot respectvolle training- tot in de kleinste details verzorgd. Met dit verbod wordt zulke mensen de mond gesnoerd; het ontbreekt aan een eerlijk proces om de conclusie te trekken dat een verbod gerechtvaardigd is, of de beste keuze.’
Vooruitlopen
Hij vult aan: ‘Mevrouw Dijksma hebben wij nooit mogen ontvangen. Niet om met ons te praten over de huidige stand van zaken of over de toekomst en niet om de problematiek te bespreken met de dierentrainers of verzorgers .’ Na de presentatie van het regeerakkoord in 2012 besloot Steyvers na lang overwegen vanaf seizoen 2013 te stoppen met het boeken van acts met wilde dieren. Niet, zolang er geen specifieke regelgeving zou zijn omtrent hun aanwezigheid in het circus, en al helemaal géén gedwongen afscheid van de dieren vanwege een verbod. ‘Wij wílden vooruitlopen; we moesten vooruitlopen. Ondanks dat de eerste vraag van ons publiek aan de circuskassa de vraag naar de aanwezigheid van dieren blijft, hebben we welbewust gekozen om de uitdaging aan te gaan en naast paarden en kleindieren meer acrobatische hoogtepunten te programmeren.
Niet verminderd
In de twee jaar dat we circus in een andere opzet presenteren, is de publieke aandacht met zo’n 300.000 bezoekers op jaarbasis niet verminderd en blijven de reacties op onze shows meer dan positief. We hebben ons publiek er van kunnen overtuigen dat het circus interessants genoeg te bieden heeft. Zo ziet men dit jaar twee luchtacrobaten die vanaf 13 meter hoogte in een groot bassin met 5000 liter water duiken en springplankacrobaten die elkaar metershoog door de lucht katapulteren; sensatie gegarandeerd!’ Steyvers ziet de 24e editie van het befaamde Kerstcircus in Haarlem, dat op 19 december van start gaat, dan ook met goede zin tegemoet. ‘Wij laten met veel plezier zien dat we ons hebben aangepast aan de omstandigheden, dát is onze kracht. De échte klap hebben wij twee jaar geleden al verwerkt, tijd om bij de pakken neer te gaan zitten is er niet. Aan een onderdeel binnen de lange traditie van het circus in Nederland komt spijtig genoeg een einde, maar door op eigentijdse wijze te produceren en onze ogen open te houden, zien wij de toekomst met goede moed tegemoet.’