Deze winter viert het 36ste Wereldkerstcircus van 22 december 2021 tot en met 9 januari 2022 haar feestelijke terugkeer met een waar Gouden Clown Festival. In Monte Carlo strijden jaarlijks tientallen acts tijdens het Circusfestival om de Oscar van de internationale circuswereld: De Gouden Clown. Het 36ste Wereldkerstcircus presenteert – naast vele bekroonde nummers – maar liefst twee Gouden Clown winnaars in de piste van Koninklijk Theater Carré.

Flavio Togni

Zo veroverde de charismatische Flavio Togni, directeur van zijn eigen American Circus in Italië, met zijn grote vrijheidsdressuur met 21 paarden het goud in Monte Carlo. Jarenlang was Flavio de grote ster in The Greatest Show on Earth van Ringling Brothers and Barnum & Bailey en nu maakt hij zijn debuut in Carré – de plek waar de Familie Knie met hun dressuurkunst de afgelopen jaren een wereldnaam opbouwde.

Bello Nock

Bello Nock is de tweede Gouden Clown winnaar en door het Amerikaanse Time Magazine uitgeroepen tot beste clown. Publiekslieveling en actieclown Bello keert met zijn slapstickachtige stunts terug naar de mooiste circuspiste van Nederland. De groep Filinov van Gia Eradze’s Royal Circus in Moskou maakt van hun spectaculaire Russische schommel-act een groot circusfeest. Met deze act brengen zij een achtbaan van actie naar de piste van Carré en is Filinov uitgenodigd op het aankomende circusfestival in Monte Carlo. Naast de Gouden Clown winnaars zal de piste van Carré het toneel zijn van nog vele andere bekroonde acts. Zo gaan vrolijkheid en vaardigheid hand in hand bij The Wedding waarin een Russische bruid door de bruiloftsgasten de lucht in gelanceerd, worden poëzie en jongleerkunsten een eenheid tijdens het weergaloze optreden van Cirque du Soleil ster Victor Kee en verrassen de mannen van Strahlemann & Söhne met een op het eerste gezicht traditioneel optreden. Verder zal het duo The Same een wereldpremière vertonen waarvan we het verrassende slot niet zullen onthullen, gaan de koningspoedels van Komisarenko zorgen voor een groots feest en biedt de parterre-acrobatiek van Solys een poëtisch hoogtepunt.

The Gerlings

Niet alleen de piste van Carré zal centraal staan bij het 36ste Wereldkerstcircus, ook in de lucht zullen vele bekroonde circusartiesten te zien zijn. Het duo Stauberti voert in de nok een éénwieler act uit, de liefde van Alessio voor zijn papegaaien wordt duidelijk als zij vrij boven het publiek vliegen en het jonge Russische duo Our Story imponeert hun Aziatische vakbroeders met hun nummer aan de Chinese mast.  Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de legendarische 7 mans-piramide op de hoge draad. The Gerlings voert deze zowel in Monte Carlo als Italië bekroonde en zeer spectaculaire act uit, hoog boven de schitterende piste van Carré.

Het Wereldkerstcircus maakt met de vele Wereldpremières, Wereldrecords en Wereldklasse zijn naam waar en is ook het 36e jaar een familiefeest bij uitstek. Samen schateren – huiveren – genieten – bewonderen tijdens de mooiste dagen van het jaar, in het mooiste theater van Nederland.

Want: Nergens is Circus mooier dan in Carré!