In het weekend van 16 en 17 april wordt alweer de 12e Wereld Circus Dag gevierd. De ‘Wereld Circus Dag’ staat onder bescherming van prinses Stéphanie van Monaco en werd voor het eerst gehouden in 2010. Wereldwijd wordt dit met vol enthousiasme gevierd maar in Nederland zelf vallen de activiteiten jaarlijks meestal een beetje tegen. Heel aarzelend komend verschillende initiatieven op gang. Behalve in het Limburgse Geleen, daar bruist het circusleven als nooit van tevoren.

Circusfan in hart en nieren Nico Wiertz is de initiatiefnemer van een miniatuur circus tentoonstelling in Geleen in het kader van Wereldcircusdag. Zijn missie is het om meer mensen ervan bewust te maken hoe dynamisch en speciaal die circuswereld is. Hij kan hier uren over uitweiden en maakt steeds meer mensen enthousiast voor deze circuscultuur, een erkend immaterieel erfgoed. Niet voor niets kiezen meer dan 1,6 miljoen mensen ervoor om met hun familie traditioneel een circus te bezoeken.

Dit jaar meldt hij vol trots dat hij het voor elkaar heeft gekregen dat er sinds jaren weer een echt circus in Geleen komt, op het Marktplein. Heel Limburg kan genieten van bijzondere circusvoorstellingen met Robert Ronday en circusdirecteur Sandor Donnert van The Magical World of Circus.

Daarbij heel veel anderen uit de circuswereld die bereid zijn om naar het zuiden van Nederland af te reizen voor dit bijzondere evenement.

Het circuscomplex van The Magical World of Circus neemt een centraal punt in op de Markt in Geleen. Op 150 meter daarvandaan in een zalencomplex  vind je 900 m2 tentoonstelling met minstens 25 bijzondere miniatuurcircussen o.a. miniatuur circussen, Playmobil miniatuur circussen, diorama’s, circusspeelgoed.

Dankzij het Centrummanagement van Geleen zijn er verder op de markt diverse straatartiesten die optreden, bijzondere en toonaangevende circusmensen die acte de préséance geven zoals de beroemde circusclown Milko, al met al de moeite waard om een kijkje te nemen of een weekendje Geleen te boeken voor circusliefhebbers, waar het een feest van ontmoetingen zal worden. Ook is er een jeugdcircus dat met de bezoekende kinderen een circusworkshop doet.

Nico is ervan overtuigd: “We gaan er een mooi feestje van maken”!

Nico: “voor ouders met kinderen is het ook weer eens iets anders om hier te komen kijken, als alternatief voor het staren naar een iPad of iPhone. Er zijn genoeg andere leuke dingen in het leven. Ook voor oudere mensen is het leuk om bijvoorbeeld weer herinneringen op te halen bij oude circusposters.

Vanuit heel Europa is enthousiast gereageerd, hoewel er een aantal zaken zijn die roet in het eten gaan gooien. Vanuit Groot Brittannië, zoals Ierland is het onzeker of circusfans kunnen komen. Per boot is er een kink in de kabel gezien de problemen rond P&O en de stakende ferry’s. Ook de hoge brandstofkosten doet mensen aarzelen om te komen. Nico maakt zich er niet al teveel zorgen over. Vanuit de hele vaderlandse en buitenlandse media is al behoorlijk wat belangstelling getoond en er is voldoende publiciteit gegeven aan dit evenement. Hij hoopt dat er genoeg sponsors zullen zijn om alle kosten te dekken. Wat er overblijft wordt gedoneerd aan het Kankerfonds. Nico: ik kom uit een gezin van 7 en ben de enige overgeblevene door deze ziekte, dus ik heb daar een warm hart voor, evenals een warm hart voor circus”. “ LET ALL DAYS BE CIRCUSDAYS”.