tekst Arnold Balk, foto’s Circus Photo Magazine

Zirkus Charles Knie weer op tournee. Wij bezochten dit in Münster Am
Schlossplatz donderdagmiddag 23 juni voorstelling van 16.00 uur.
Over de voorstelling waren goede berichten vooruit gesneld via de socialmedia. Het circus was sinds begin juni op pad gegaan met een ander soort voorstelling dan wat de liefhebbers gewend waren. Een van tijd tot tijd letterlijk spetterende show waarbij de waterstralen tot 15 mtr. hoog in de nok spoten deed het gemis aan dieren vergeten.
Gedurende de show voegden dit samen met een prachtige lichtshow een extra dimensie
toe. Het element water was van bijzondere betekenis.
Opening met een zangeres boven de artiesteningang en een show- ballet van 4 girls, helaas geen orkest. De kroonluchter boven de verhoogde piste bevatte een ringtrapeze waaraan een girl o.a. een wirbel in waterfonteinen liet zien.
De jonge Jimmy opende met een act waarin hij knap 5 voetballen opgooide, maar de snelheid waarmee hij met tennisrackets jongleerde was zeker het vermelden waard.

Van onder een tafeltje kwamen 7 ara’s tevoorschijn welke vanaf standers
gepresenteerd werden door Laura Urunova in de bekende vorm. Het rondvliegen van de vogels door het chapiteau over de bezoekers was het hoogtepunt. Ook een kaketoe en zonneparkieten leverden hun bijdrage aan dit nummer.
Met deels bekende illusies verbaasde Jindini en zijn showgirls de bezoekers. Voor ons persoonlijk was de slottruc het hoogtepunt waarbij hij doeken in de piste wierp en deze op
de bodem begonnen te bewegen. Zelf verdween hij achter het doek in een kast om direct daarna onder een van de doeken in de piste vandaan te komen evenals zijn assistentes.
Hoog op een piëdestal hield Rola Rola artiest Maverik Niemen zich op verschillende
rekwisieten in evenwicht. Met als toppers op een cilinder en 8 plankjes en een plank op 8
cilinders en kubussen.
Het Duo Lugo kon in dit chapiteau uitpakken met een soms letterlijk spetterende
Lasershow. Wat een effecten bereikten Luis Lugo en Anke de Boer (opgegroeid in Sneek)
op onze zintuigen en de overige bezoekers.
Het Strapatennummer van Devin en Davide was niet alleen van grote klasse maar kreeg
te midden van de waterfonteinen nog een extra dimensie.

Voor de pauze een al eens eerder genoemd spetterend water- en kleurenballet in de piste.
Het tweede gedeelte werd geopend met het show-ballet dansend om sluierdoeken vanuit de nok. Toen deze omhoog werden getrokken stond er op een piëdestal in galakostuum het
duo Veronica en Paolo Ernesto. Zij brachten een rolschaatsnummer van uitzonderlijke klasse.
In deze show een qua uitstraling mooi maar wat getoonde kunstjes aanging eenvoudig hondennummer. Alona liet de 2 grote- en 5 kleine poedels en 1 hond van onbekend ras steeds afzonderlijk vanachter het doek komen.

Jan Navratil loopt al heel wat jaren mee in de circuswereld met zijn antipodenummer. Het hoogtepunt met de bal die korfje voor korfje omhoog werd gewerkt kwam nog altijd goed aan bij het publiek met een groot applaus en gejuich toen de bal in het bovenste korfje lag.
Voor weer een prachtig beeld zorgde Devin de Bianchi die in een Romeinse setting op een zuil praktisch ononderbroken fraaie staaltjes van Equilibre toonde en aan het slot van de act in handstand op één hand omhoog ging. Een stijlvol meesterwerk.
Spectaculair de 7 man/vrouw sterke hogedraadgroep Troupe Robles. Meest bekende trics maar overtuigend gebracht, met als slot de 7 man/vrouw pyramide wandelend over de
draad.
Het figuur op de affiches de komiek Césare Dias verscheen regelmatig in de piste met zijn
voor de meesten van ons bekende entrees met de zingende zaag, i.p.v. ballon lamp stuk schieten met een katapult, met vrijwilliger parodie op een western duel “The good, the bad and the ugly” en tot slot al zingend zijn worsteling met de microfoon en barkruk. De song was “My way, the end is nearer” en leidde de finale van deze show in.
9Een hele grote glitterbol middenin de piste met zangeres en showgirlsfonteinen, welke
bogen spoten waaronder de artiesten binnenkwamen en het applaus in ontvangst namen
van de redelijk gevulde tribunes. Dit herhaalden zij nogmaals staand tussen de loges en
tribune en gingen via de bezoekersopgangen af, de bezoekers in verwondering en
bewondering achterlatend.

Wil je meer mooie foto’s zien van Zirkus Charles Knie, ze zullen hoogstwaarschijnlijk in de volgende editie van Circus Photo Magazine een plekje krijgen. Leendert Bedijn noemde deze voorstelling de mooiste die hij ooit gezien had. En dat zegt wat gezien zijn frequente circusbezoeken!