24 augustus 2015

VNCO: Verbod circusdieren is nieuwe wetgeving

VNCO: Verbod circusdieren is nieuwe wetgeving (geen AMvB)

Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) Rotterdam, 21 augustus 2015

De huidige cocktail van onderbuikgevoelens, ethische dilemma’s en broodje aap verhalen getuigen van weinig kennis ter zake.

 

vncoAl meer dan een decennium zijn de Nederlandse circussen, circusproducenten en de branchevereniging, VNCO, vragende partij voor het opstellen van specifieke wetgeving voor het houden en presenteren van (wilde) dieren in het circus. Dieren in het circus worden tot nu toe al beschermd door de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, de Flora- en faunawet en de Wet op de dierenbescherming. Specifieke regelgeving voor circusdieren zou de huidige hoge standaard voor dierenwelzijn in de Nederlandse circussen tot de norm maken en tegelijk een duidelijk signaal geven aan circussen of acts (met dieren) die Nederland wensen te bezoeken.  

 

 

verbodcircusdieren

Een verbod op wilde dieren in het circus zoals aangekondigd in het regeerakkoord “Bruggen slaan” uit 2012 is de meest ongenuanceerde beleidsmaatregel die het kabinet kon treffen. Bovendien breekt het volledig met de ingeslagen weg door voormalig minister van LNV, mevrouw I. Verburg, die onderzoek heeft laten uitvoeren naar het welzijn van circusdieren in Nederland. Deze studie uit 2008, uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen onder leiding van Hans Hopster, zag geen grond voor een verbod op wilde dieren in het circus op basis van dierenwelzijn. Het rapport sluit daarbij aan op andere wetenschappelijke studies uit het buitenland. Opvallend is dat een verbod op wilde circusdieren noch bij de VVD, noch bij de PvdA in 2012 deel uitmaakte van hun partijprogramma’s.
De Raad van State is nu belast met de beoordeling van het ontwerpvoorstel van Staatssecretaris mevrouw S. Dijksma. Het kabinet wil het verbod implementeren door middel van een Algemene Maatregel van Bestuur (“AMvB”). Een dergelijke AMvB is bedoeld voor het aanbrengen van wijzigingen in bestaande wetgeving, waarbij louter een voorgangprocedure vereist is. Hiermee lijkt het kabinet een hoofdelijke stemming in de Kamers te willen omzeilen. Het is bekend dat de Kamerfracties intern erg verdeeld zijn over het onderwerp wilde dieren in het circus. Het ontwerpbesluit betreffende het verbod op bepaalde dieren in circussen is in feite nieuwe wetgeving. De regering misbruikt het AMvB-traject en verhindert een democratische behandeling van het ontwerpbesluit.


circusdieren
Het circuslandschap in Nederland is zeer divers. Er zijn producties zonder dieren, met eigen dieren en sommige circusproducenten huren dierennummers in voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld ten behoeve van een kerst-/wintercircus. De branche wil dat de regering deze diversiteit erkent. Bovendien vragen de circussen de regering de uitkomsten van wetenschappelijke studies in binnen- en buitenland naar dierenwelzijn in het circus niet naast zich neer te leggen en te kiezen voor dierenwelzijn als primair beoordelingscriterium bij haar besluitvorming. De huidige cocktail van onderbuikgevoelens, ethische dilemma’s en broodje aap verhalen getuigen van weinig kennis ter zake. Ze worden met name aangewakkerd door organisaties als Stichting AAP en Stichting Wilde Dieren de Tent Uit.
De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen vraagt de regering nogmaals om niet te kiezen voor een ongenuanceerd verbod, om niet te actiecircusdierenkiezen voor de afschaffing van een beroepstak en cultuurvorm, om niet te kiezen de afstand tussen dier & mens nóg groter te maken in Nederland. De Nederlandse circussen vragen de regering een voorbeeld te nemen aan Duitsland, waar in elke stad circussen gecontroleerd worden door een dierenarts van de overheid, of aan Frankrijk waar dierentrainers een staatsexamen moeten halen voordat ze met bepaalde dieren mogen werken. De VNCO voelt zich door wetenschappelijk onderzoek in haar ervaring gesteund dat het welzijn van dieren in het circus gegarandeerd is en hoopt dat circusbezoekers ook in de toekomst kunnen kiezen voor een circus met wilde dieren. Géén verbod, wel regels!