Vanaf 25 mei is het verboden om in het openbaar te fotograferen. Dat houdt dus ook in dat foto’s genomen in een circus verboden worden. Je kunt er gevangenisstraf voor krijgen of miljoenen euro’s boete. Nee… het is geen nep nieuws, maar EU wetgeving. 

De EU verbiedt vanaf 25 mei alle amateurfotografie die in het openbaar wordt gemaakt. De Brusselse gegevensbeschermings verordening AVG gaat dan in.

NapPas

Maak je op straat (of in een circus) een foto en je hebt niet de toestemming van alle personen op die foto om de foto te nemen, dan kun je extreem hoge boetes krijgen, tot wel 20 miljoen euro. Als er maar 1 persoon op die foto staat die dat niet wil, dan ben je de klos.
Het gaat niet eens om het plaatsen van die foto op een website, facebook of wat dan ook, zelfs opslaan is verboden.
Er zijn uitzonderingen voor analoge fotografie, voor foto’s die niet met een digitale camera zijn gemaakt. Het gaat uitsluitend om nieuwe foto’s, dus niet om foto’s die al gemaakt zijn.
De EU lidstaten hebben de mogelijkheid om die wetgeving aan te passen. Maar het is nog niet bekend of dit in Nederland ook gaat gebeuren.
Een deel van de wetgeving is al bekend, zoals het opslaan van ip adressen op websites. Iedere website zou eigenlijk een aparte privacy verklaring op de website moeten zetten.
Er kan een uitzondering zijn voor media en officiele journalisten. Wil je voortaan met bestaande personen een foto maken, dan moeten alle gezichten geblurd worden, zodat de mensen onherkenbaar zijn. Dat kan door de foto te verpixelen. Het is nog niet zeker of de rechtbank dit accepteert trouwens.

Probleem met handhaving

Bottleneck van deze nieuwe wetgeving is de handhaving. De autoriteit Persoonsgegevens heeft niet genoeg handkracht om de wet te handhaven. Moet de politie nu alle fotografen gaan arresteren of mensen die met een smartphone op straat lopen, of kunnen ze zich beter concentreren op het vangen van boeven? Voorlopig komen de handhavers mankrachten te kort om iedereen te arresteren die na 25 mei op straat foto’s maken, bijvoorbeeld van hardhandige arrestaties, verkeersconflicten, bruiloften, circusfotografie enz. Bron AD: 

 

Discussie over dit onderwerp
Ondertussen is er nav dit onderwerp al heel wat discussie op Facebook. In hoeverre geldt dit voor mensen in het publiek met een herkenbaar gezicht? Ja, dat is ook vastleggen van persoonsgegevens, en met de huidige verbeterde opsporingstechnieken kom je een eind, zelfs bij foto’s die niet helemaal duidelijk worden weergegeven, zoals vaak te zien is in het programma Opsporing verzocht. Op de hoofdfoto van dit onderwerp zie je inderdaad mensen heel herkenbaar in beeld, ook die wat verder weg zitten. Op de tweede foto zijn de meeste mensen op de rug gefotografeerd. Wellicht met sterk inzoemen kun je toch gezichtsherkennings apparatuur er op loslaten. Lees meer over privacy en foto’s op de volgende website. 

Over Privacy, de AVG en het Portretrecht voor Fotografen

 

Commentaar via Facebook
5567 totaal aantal bezoekers 3 bezoekers vandaag