10 september 2022

Triest dieptepunt voor Variétéshow Jacona

HELMOND – Varietéshow Jacona maakt een triest dieptepunt mee. Met pijn in het hart sloot initiatiefnemer Paul Smits afgelopen zaterdag de deuren van het onderkomen van het jeugdcircus in de Uilenburcht waar de laatste 12 jaar circuslessen in werden gegeven. Na de coronaperiode waren er te weinig leerlingen om de huur financieel op te brengen. 

De leden en vrijwilligers werkten keihard om de zaal weer in de oude conditie te brengen, saai en wit.

Vergelijk maar met onderstaand plaatje van Paul Smits(82) in betere tijden op de eenwieler in een kleurrijke omgeving.

Gelukkig betekent dit niet helemaal het einde voor Jacona, dat over 2 jaar het 70-jarig bestaan viert. Men gaat nog door met circusworkshops en clownerie. Variëté Show Jacona is een jeugdgezelschap opgericht in 1954.

Paul Smits is voor tout Nederland geen onbekende meer sinds zijn deelname aan het televisieprogramma Met 80-jarigen de wereld rond. De Variétéshow Jacona heeft wel voor hetere vuren gestaan. Zo herinner ik me nog een krantenartikel over een kleinzoon die voor zijn opa statiegeldflessen inzamelde om het jeugdcircus te redden. Er is ook een crowdfundingactie geweest in 2020 voor het jeugdcircus.

Jacona werkte mee aan verschillende tv en film producties o.a. Showbizzquiz, André van Duin Show, TV Show, 100 jaar Carré, Ernst en Bobbie. We wensen hem nog veel succes en hopen op betere tijden voor zijn circuslessen.