LONDEN – In en rond het Roundhouse in Londen vindt tussen 3 april tot 6 mei voor de 6e keer een groots tweejaarlijks circusfestival plaats waarin het hedendaagse circus in de spotlights staat. Het 250 jarig circusjubileum van de uitvinding van het nieuwe circus. En dan kun je de conclusie trekken dat er in die 250 jaar circus heel veel is veranderd en constant is vernieuwd.

Gandini Jugging – Spring

The Roundhouse’s CircusFest 2018 richt zich op de toekomst van het circus: gedurfd en divers, punkachtig en poëtisch, subversief en sociaal bewust. Van spectaculair tot intiem, het festival toont het punt waar circus in contact komt met theater, dans, live kunst, film en zelfs virtual reality.
Sinds de oprichting is het festival een van de beste gelegenheden in Londen geweest om enkele van ‘s werelds meest interessante en innovatieve circusartiesten te bezoeken, met bedrijven uit Europa, de VS en Australië, met workshops voor publiekscircus en ruimte voor tentoonstellingen, paneldiscussies en andere aanvullende activiteiten. Hoewel het festival is gevestigd in het Roundhouse, is het verspreid over speelruimtes verspreid over heel Londen, inclusief een andere baanbrekende circuslocatie: Jacksons Lane. Roundhouse verzorgt het hele jaar door circusprogramma’s voor jongeren van 16-25 jaar met hun Street Circus Collective, waarbij ze circusvaardigheden en stijgende prestaties oefenen. Bekijk de trailer van 2018.

Voor de editie van dit jaar heeft het festival als thema het 250-jarig jubileum van de uitvinding van het moderne circus. Circus heeft een lange weg afgelegd sinds Philip Astley de eerste variëteitshow heeft gemaakt en CircusFest van dit jaar laat zien hoe deze kunstvorm altijd vernieuwend en evoluerend is. Producenten van CircusFest 2018, Molly Nicholson en Daniel Pitt, becommentariëren: “Londen was de geboorteplaats van het moderne circus in 1768. Net als Londen, circus is zeer internationaal en het Roundhouse presenteert briljante kunstenaars uit de hele wereld, ongeacht taal of grenzen. We kijken naar de toekomst van het circus en vieren de kracht, vaardigheid en potentie van deze ongelooflijke artiesten en sluiten zich aan bij hun streven naar ontwikkeling in de kunstvorm en verandering in de wereld. ”

Palestinian Circus

Met vijftien shows, twee filmprojecten en artiesten uit drie continenten, waaronder bedrijven uit Zweden, de VS, Finland en Palestina, ziet de editie dit jaar eruit als een grootse viering van circusculturen over de hele wereld.

Hoogtepunten zijn onder meer: ​​De wereldpremière van Relentless Unstoppable Human Machine van de veelgeprezen Pirates of the Carabina. De show duikt in de fantastische levens van twee noodlottige buren die verder gaan dan de alledaagse routine van het alledaagse bestaan ​​en verrassend nieuwe verbindingen ontdekken met de wereld en met elkaar.

Een bedrijf dat visueel opvallende shows maakt met ongewoon gebruik van apparatuur, ze werden voor het laatst gezien in Londen met hun show Flown geproduceerd door Crying Out Loud. Daarin hadden ze een air cyr-wiel en een luchtlamp, maakten hun trossen een actieve deelnemer aan de show, gemengde acrobaten met riggers en stuntmannen en creëerden een allround originele en energieke uitvoering. Dit is hun eerste volledige langspeelfilm sinds de eerste show en het zal spannend zijn om te zien wat ze deze keer in petto hebben voor hun publiek.

2015 Total Theatre Award winnaars De nieuwe show SARAB (Mirage) van de Palestijnse circusschool, die de benarde situatie van vluchtelingen wereldwijd deelt. De zeven Palestijnse artiesten reflecteren over hun eigen geschiedenis en de herhaling ervan voor miljoenen mensen.

Palestina’s enige sociale circus, opgericht door de lokale bevolking en geëxploiteerd met de hulp van vrijwilligers van over de hele wereld, werd opgericht in 2006. Sindsdien heeft het een publiek van 60.000 mensen bereikt in de gebieden A, B en C in Jeruzalem en in het buitenland, en elk jaar hebben ze ga op een mobiele tour die optreedt in theaters, scholen, speeltuinen en straathoeken.

Als je geïnteresseerd bent in deze show, raden we je aan er een dag van te maken: op zondag 15 april brengt het festival een spotlight op sociale circussen die werken met risicovolle kinderen, met een gecombineerd programma van SARAB, de Circus Kathmandu-documentaire Even When I Fall, en een paneldiscussie over circus voor verandering. Liefhebbers van het sociale circus zullen een fascinerende dag hebben.

http://www.roundhouse.org.uk/whats-on/2018/circusfest-2018/

Met dank aan Circustalk

Ticketmaster