Gisteren, 28 maart is Rose-Marie Malter, directrice van het gelijknamige Belgische circus, overleden. In België was het circus RM Malter legendarisch van midden jaren 50 tot eind jaren 90.

Van een van onze Belgische tipgevers

Nadat ze met haar, in 2014 overleden, echtgenoot met hun eigen circus Apollo op tournee vertrok, hebben ze gereisd onder ‘Circus Rondau’, bekend van de gelijknamige televisieserie, het ‘Circus De Beukelaer’ en erna met het legendarische ‘Circus Rose Marie Malter’.

Rose Marie Malter was te zien in de piste als onder andere koorddanseres, maar bij heel veel circusmensen vooral als een echte circus(groot-)moeder. Vooral voor haar vier kinderen: Pierrot, Patrick, Jasmin en Tamara. Maar zeker ook voor de duizenden circusartiesten en circusarbeiders die voor dit legendarische circus hebben gewerkt.
Medi Malter, zoals ze liefkooselijk door velen werd genoemd, was niet enkel directrice, maar ook artieste, vrachtwagenchauffeur, moeder, verantwoordelijke voor de barwagen,…

Het Circus Rose Marie Malter trok met haar prachtige, grootse programma’s rond in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland rond. In het geheugen staat onder andere de passage van de legendarische Colonel Joe met James Puydebois, gekend van het circus Krone, gegrift…

foto: Rob Donkers

Het Vlaamse Circuscentrum maakte enkele jaren geleden van het koppel Jean Gebruers-Rose Marie Malter een prachtig portret:
Onze innige deelneming aan de hele familie Malter-Gebruers…