Rijk Hoedt, *30 juni 1932 † 8 februari 2021, was een Nederlandse acrobaat die sinds de jaren vijftig samen met Cor van Velthoven het acrobatiek-duo de Como Brothers vormde. Hoedt en van Velthoven kenden elkaar uit hun jeugd, en zijn beiden geboren en getogen in Haarlem.

Het was voor Hoedt niet vanzelfsprekend om voor de wereld van de acrobatiek te kiezen. Zijn ouders runden een café en lange tijd werd verwacht dat Hoedt hierin zijn ouders zou opvolgen. Uiteindelijk koos hij definitief voor de acrobatiek.

Como brothers acrobatiek duo

Vanaf hun jeugd in de tweede oorlog tot op hoge leeftijd in alle belangrijke circussen van Europa opgetreden en de eerste partner acrobatiek school in Nederland opgericht. Cor werkte onder en Rijk boven. Ze hebben behalve parterre acrobatiek ook jaren gewerkt met een perche act, dit is acrobatiek met behulp van een lange paal, gedragen op schouder of hoofd van porteur (onderman). De bovenman doet dan handstanden o.i.d. boven in de paal.

Zij gaven op een onvergetelijke en meesterlijke wijze les in partner acrobatiek: handstanden en voltigeren.

Vanaf 1969 zijn Van Velthoven en Hoedt betrokken bij het Werkteater, waar ze lange tijd als docent hebben gewerkt. In 1990 namen ze als duo officieel afscheid van het publiek.

De Como Brothers, hebben in Nederland school gemaakt met hun niveausysteem voor parterre-acrobatiek. De niveaus A en B behelzen beginners- en meer gevorderde trucs voor duo’s, niveau C bestaat vooral uit triotrucs. Het hoogste haalbare niveau D is (semi)professioneel. Het hoogste niveau van de Como Brothers is E (zeer professioneel) maar die is echter nooit afgenomen als examen.

Zelf heb ik slechts een keer tijdens een gala samengewerkt met de Como brothers, het waren heel erg vriendelijke collega’s, die tot op hoge leeftijd door hun leerlingen op handen werden gedragen.

Cor van Velthoven

Van Velthoven was al sinds zijn vroege jeugd betrokken verschillende fysieke activiteiten. Hierin is hij waarschijnlijk beïnvloed door zijn vader, die van oorsprong een vishandelaar was, maar het met boksen en gewichtheffen tot redelijke bekendheid heeft geschopt.

We wensen familie en nabestaanden sterkte toe met dit verlies.

Como Brothers in het Billy Smart Circus

 

Diverse bronnen, waaronder wikipedia.

Kijken:

http://www.werkteater.nl/como-brothers.html

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen