Tekst en foto’s: Fred Niessen

Recirquel het Hongaarse circus theater gezelschap presenteerde op Cultura Nova: het jaarlijks internationaal beeldend theater festival in Heerlen, de Nederlandse première met Solus Amor. Recirquel werd 2012 opgericht door Choreograaf/regisseur Bence Vági. Met een aantal studenten van de Hongaarse Circusschool werd Recirquel gevormd die nu met veel succes theaters en grote festivals wereldwijd aan doen. Cultura Nova had 7 voorstellingen geprogrammeerd maar voor de première waren alle voorstellingen uitverkocht en zelfs een extra ingelaste idem.

Een onaards mooie show waarin weinig is terug te vinden van het klassieken circus. Een tiental acrobatische  m/v dansers maken de voorstelling over liefde, geloof, natuur en het universum. Het gigantisch indrukwekkend podium van de Heerlense schouwburg werd bespeeld met zeer bijzondere Visuals en magische belichting. Het optreden van het multidisciplinair luchtballet leverde een doodse stilte op in de zaal. Er was tussen de nummers nauwelijks ruimte om te applaudisseren het geheel vloeide feilloos in een rap tempo in elkaar over. Een indrukwekkende spagaat van een dame op het strakke koord werd kreeg een extra dimensie door de dansers op de vloer. Heel ZEN kon de haar-hang waarschijnlijk niet zijn waarmee de artieste in lotus houding in de lucht werd gehouden.

Indrukwekkende parterre acrobatiek  die zijn vervolg in de lucht kreeg.  Oogverblindend was het strapaten nummer aan de doeken waarbij de belichting de finishing Touch leverde. Enorme lichaamsbeheersing en invloed hebben op de wet van zwaartekracht toonde de dansers met hun acrobatische vorm van kunst. Voor de productie van Solus Amor werd een levensechte ijsbeer gemaakt door de Zuid Afrikaanse poppen speler/regisseur Janni Younge. Indrukwekkend en vertederend hoe dit kolossaal dier tot leven kwam. Met deze originele theater productie heeft Recirquel Cirque bewezen dat de basis van het circus nooit zal hoeven te verdwijnen ! Een staande ovatie en langdurig applaus was overduidelijk hoe de Nederlandse première van Solus Amor op Cultura Nova werd ontvangen.

https://www.cultura-nova.nl/voorstellingen/solus-amor/