3 februari 2023

Recensie Tilburgs Wintercircus: indrukwekkend in 2023 en veelbelovend voor de toekomst!

Het Tilburgs Wintercircus sluit op evenemententerrein ‘Het Laar’ de wintercircus-periode. Óf… het trapt die periode voor 2023 juist af; het is maar hoe je het bekijkt. Vaststaand feit: producent Kevin van Geet zet tot en met zondag 5 februari 2023 een nette en indrukwekkende prestatie neer, met een verzorgde en oprechte klassieke circusvoorstelling.

José Muñoz verzorgt de eerste act in het programma. Zijn balanskunsten op de strakke draad zijn goed. De laatste handeling gaat mis; hiermee laat hij zien dat de ‘low wire’ zeker de nodige risco’s kent. Zonder moeite zet hij zich over de flinke val heen en poging nummer twee slaagt!

Vlak voor de pauze laat jongleur Eric Muñoz een nette jongleeract zien. Het deel waarbij hij jongleert met (een soort) borden tot hoog in de tent is spectaculair.

De Spaanse Muñoz-heren betreden na de pauze ook samen de piste als de Muñoz Brothers. Als cascadeurs zijn ze niet sterk genoeg. Hun komische acrobatiek en capriolen zijn te houterig en souplesse mist.

Papegaaien
We gaan even terug naar de eerste helft. Daarin benutten de papegaaien van Benjamin de ruimte in de tent optimaal. Twee papegaaien maken een vliegende start van de act en vier papegaaien sluiten ‘m vliegend af. De prachtige ara’s en hun trainer laten daartussen een aantal vertederende trucs zien, ondanks dat die de act een tikkel te lang maken.

Aan het einde van de rit blijft het ‘vliegwerk’ – letterlijk en figuurlijk – het hoogtepunt van de gevleugelde act. De ara’s bezorgen daarmee mooie en voelbare momenten. Ze schieten namelijk vlak vóór en boven de gezichten van het publiek langs. De bries die ze daarmee veroorzaken, geeft een ‘wow-gevoel’.

Zingende luchtacrobate
Alexandra Gerbey zoekt ná de papegaaien ook de hoogte op met haar luchtacrobatiek in twee witte doeken. Een act die technisch goed in elkaar zit en met belichting versterkt wordt. Een minpunt is Gerbeys tapemuziek, die niet versterkt en niet meebeweegt met de opbouw van haar act.

Gerbey start zingend haar act. Kort maar krachtig, wat daardoor een beetje overbodig aanvoelt. Later in de voorstelling keert ze nog een aantal keer zingend terug. Haar waanzinnige stem imponeert. Aan haar timing mag gesleuteld worden.

Clowns
En dan de clowns. Daarmee is iets bijzonders gaande. Aan de ene kant verfrissen de ‘Pedro Rivelino’s clowns’ met korte en leuke intermezzo’s. Ten opzichte van (onder andere) de informatie op de website hebben ze zich een ander uiterlijk aangemeten. Een goede zet, want er staan twee leuke karakters in de Tilburgse piste.

Maar er is ook nog een andere kant. De Rivelino’s blijven met een aantal ‘blokken’ hangen in het ouderwetse dat toe is aan een update. Pedro speelt met vlagen zichtbaar op de automatische piloot. En in de muzikale clownsentree zet hij met zijn saxofoonspel tot twee keer toe in een andere toonsoort in dan dat het orkest speelt. En eerlijk is eerlijk: in een muzikale clownsentree is muzikaliteit wel een voorwaarde.

Toch moét een waanzinnig pluspunt van het clownsduo expliciet benoemd worden. En dat is de jongere helft van het duo. Ivan Pocino verving in Etten-Leur en vervangt in Tilburg Pedro’s originele partner. Maar Ivan is een fantastisch komisch talent waar in de toekomst veel meer uit te halen valt, als hij zijn talent optimaal benut en onderscheidend ontwikkelt. Pocino’s mimiek is waanzinnig, zijn clowneske lichaamsbeheersing soepel en zijn totale prestatie indrukwekkend.

Na de pauze zien we ook Amber Karstens met haar dancing collies die met haar enthousiaste honden een toffe prestatie laten zien. De blaffende dieren en hun vriendelijke trainer hebben er zichtbaar zin in!

Parels van circusmomenten
Tot zover was de voorstelling van het Tilburgs Wintercircus al een feest met pluspunten en wat verbeterpunten. En dat is helemaal prima, omdat het circus altijd in beweging blijft.

Maar in (ongeveer) de laatste twintig minuten ademt de voorstelling vakmanschap met waanzinnige circusmomenten. Dat begint bij de luchtacrobatiek aan strapaten van de Italiaanse Luna Valkiv. Een technisch sterke act, waarbij de livemuziek van Within Temptation – onwijs goed uitgevoerd door het circusorkest – en de prachtige verlichting gezamenlijk een klasse geheel vormen.

Die kwaliteitsformule zet door bij de laatste act: Rodion en Karina met hun rollerskate-acrobatiek. De jonge artiesten draaien in een imponerend tempo een spectaculaire rolschaatsact bij elkaar. Een waardige afsluiter van het mooie programma, waar wederom het orkest een strakke bijdrage aan levert.

Over het orkest gesproken: applaus! Zij begeleiden het grootste deel van het programma met livemuziek. Her en der werkt een artiest met tapemuziek. Luisterend naar die muziek overheerst soms het gevoel: dit had het orkest ook prima kunnen spelen.

Maar dat wat de zes muzikanten spelen (op de dag van het bezoek onder de leiding van Willy van de Pol) is erg goed. Her en der zou het repertoire iets meer van ‘nu’ en verrassender kunnen zijn. Maar de ritmesectie is strak en de blazers zijn waanzinnig. De saxofoon streelt de oren. De tuba is van grote toegevoegde waarde en laat prachtige partijen horen. En de trompettist speelt gedurfd en overtuigend; zonder moeite tikt hij loepzuivere ‘uithalen’ aan.

Het zijn parels van circusmomenten die laten zien dat Kevin van Geet met zijn wintercircus écht wat te bieden heeft. Een verdere ontwikkeling voor de komende jaren is dan ook veelbelovend.

Time to say goodbye
De clowns en zangeres Alexandra leiden de finale in met de song ‘Time to say goodbye’. Kevin – in de voorstelling ook de vriendelijke spreekstalmeester – stelt nog één keer alle artiesten voor. Tien artiesten die samen een prima prestatie neerzetten.

In plaats van ‘Time to say goodbye’, maken wij er – uitkijkend naar de volgende editie – graag een andere song van: ‘We’ll meet again!’

Het Tilburgs Wintercircus is nog tot en met zondag 5 februari in de Kruikenstad te zien. Vrijdag 3 februari zijn er nog kaarten voor de voorstelling van 16.00 uur, de avondvoorstelling is uitverkocht. Op zowel zaterdag 4 als zondag 5 februari kan er genoten worden om 12.00 uur en 16.00 uur. Tickets en informatie vind je via deze link.

Tilburgs Wintercircus, bezocht op 2 februari 2023.
Foto’s: Redactie Circusweb.nl