Deze voorstellingsrecensie is geschreven naar aanleiding van het Wintercircus Apeldoorn (dat speelde tussen 24 en 30 december 2022) en dat in de volledig zelfde samenstelling te zien is in Sittard. Daar speelt het ‘Limburgs Nieuwjaarscircus’ tussen 3 en 8 januari 2023. En het is genieten geblazen, want het Limburgs Nieuwjaarscircus brengt een ontzettend leuke en vermakelijke voorstelling die het bezoeken méér dan waard is!

De show start met een nette en kalme paardenact van de Tsjech Robert Stipka, die paarden van de Oostenrijkse Louis Knie in de piste brengt. Daarna volgen de Wolf Brothers die comedy en acrobatiek combineren. Een vermakelijk en verrassend duo dat drie leuke momenten in de voorstelling brengt.

Susan Jasters vliegt door de lucht in een net. Een mooie act die (tijdens de voorstelling in Apeldoorn) licht verstoord werd door de ‘pittige’ bass sound uit haar tapemuziek.

Door met een lach, die Kenneth Huesca zeker in de tent brengt. Deze Italiaanse buikspreker spreekt goed Nederlands en tovert de lach op de gezichten van het publiek. Het publiek geniet zichtbaar en er wordt veel gelachen, wat alleen al aanstekelijk is. Kenneth vermaakt!

Kracht
Huesca wordt afgewisseld door de grondacrobatiek van Duo Atmos. Een sterke act, die in ‘de aankleding’ toch wat mist. De heren zouden, werkende vanaf een lage tafel, beter overkomen. De kleding is het nét niet. De lichamen zijn nét niet voldoende afgetraind. En voor de huis-tuin-en-keuken-ladder was een op maat gemaakte ladder-variant niet verkeerd geweest. Over die ladder gesproken. Hierbij wordt wél zichtbaar dat de Atmos-boys in ‘de uitvoering’ erg sterk zijn. In hun eindmove balanceert de ene helft op het hoofd van de andere helft. En vanuit het midden van de piste stappen ze op deze manier op de pisterand om vervolgens een tegen de tentmast leunende ladder op te klimmen. Ronduit krachtig!

Krachtig is ook de motorglobe van The Diorio’s, de afsluiter van het eerste programmadeel. Vijf motoren in ‘the splitting globe’. In menig circus te zien geweest en het werkt toch altijd weer.

De sterke man steelt de show
Wat ook werkt is de eerste act ná de pauze: Denis Ilchenko. Hij is ‘de sterke man’, zoals we hem lang niet zagen in het circus! Woeste kijk uit zijn ogen. Een beer van een vent. Een ruige gast. Maar… hij scheert dan weer wél z’n oksels!

Loeizware banden gooien. Een stalen buis met je gebit buigen. Een auto met je gebit naar voren trekken en een auto over je heen laten rijden. Het zijn een paar voorbeelden van een reguliere ‘kantoordag’ van Ilchenko. Denis brengt een enorm vermakelijke act in de piste. En dat zit hem in de combinatie van emoties. Wat Denis toont is absurd. Hij laat je verbazen, een tikkel angst voelen, brengt zijn spektakel met humor en een beetje zelfspot en aan het einde ontvangt hij – met de Oekraïense vlag in zijn hand – vol vreugde het applaus van het publiek. Wat een goede performer!

Het programma gaat door met de honden van Peter Balder. Een spontane artiest die iets uitstraalt, waardoor je bij voorbaat al om hem lacht. Het duo Melancolia brengt daarna een goede strapatenact. Hierbij is de vrouwelijk helft van het duo wel enorm bezig met groots en meeslepend acteren, maar waarbij het ‘waarom’ niet helemaal duidelijk wordt. Het geeft de act ergens een nóg zwaarder accent. En dat is het helemaal niet nodig. Hoe dan ook: het is waanzinnige luchtacrobatiek op een mooie plek in de voorstelling.

Alexander Junior is een talent dat we goed in de gaten moeten houden. Wat deze Roemeense evenwichtskunstenaar laat zien, is van hoge kwaliteit. En om eerlijk te zijn: bijna bizar dat zo’n jonge kerel zo’n ontzettend technisch sterke act toont. Hij balanceert op twee handen, op één hand en op een stapel blokken die hij met gemak onder zijn gezicht laat wegvallen. Qua stijl valt er nog wat te winnen om als artiest een eigen signatuur achter te laten. Alexander heeft zichzelf met een glittergel ingesmeerd, draagt een broek die net iets té Toppers-achtig oogt en werkt op muziek van Pirates of the Caribbean. En ja… dat doet toch afbreuk aan de grootse en krachtige act die hij neerzet. Het goede nieuws is: Junior is – zoals de naam al doet vermoeden – een jonge artiest die de potentie heeft om nog heel veel stappen te maken met zijn act en in zijn carrière.

De leuke en verzorgde voorstelling wordt gepresenteerd door de Belgische Marc Boon die goed en prettig zijn ambt vervult. De muzikale omlijsting komt van een vijf man sterk orkest dat een groot deel van de voorstelling voorziet. Her en der laten zij muzikaal wat speelmogelijkheden varen. De tapemuziek van de sterke man leent zich bijvoorbeeld prima voor een vertaling naar een live te spelen arrangement. Maar wat ze spelen is prima (hun livemuziek bij de paarden is als voorbeeld écht een meerwaarde) en het is leuk dat er ‘échte’ muziek door de mooie tent klinkt.

Het Limburgs Nieuwjaarscircus start 2023 met een voorstelling waarin de hoofdrol is weggelegd voor het fenomeen ‘kracht’. En dat wordt aangevuld met topartiesten die de boel verlichten met humor en vriendelijke dierennummers.

Wintercircus Apeldoorn/ Limburgs Nieuwjaarscircus, bezocht op 28 december 2022 in Apeldoorn.
Foto’s: Redactie Circusweb.nl