Recensies
4 september 2023

Recensie Circusbende 2023: de vijfde editie in vijf voorstellingen

Hoera… Circusbende vierde de vijfde editie! Het circusfestival kent tegenwoordig twee speellocaties in Amsterdam. Midden augustus stond er een geweldige programmering in het Erasmuspark. In het eerste weekend van september 2023 keerde men – uiteraard – ook terug naar waar het begon: de NDSM-werf. Aldaar kende het festival een andere programmering dan twee weken daarvoor in het Erasmuspark. Circusweb bezocht de 2023-editie bij de NDSM.

Van yuppen tot hippies: Circusbende kent een bijzonder aangename publiekssamenstelling. En dat is een van de factoren die de sfeer op het terrein ten goede komt. Het overgrote deel van de voorstellingen speelt buiten, waarbij elke speelplek een verrassend uitzicht en iets eigens heeft.

Van opkomend talent tot de ‘oude rotten’ in het vak. De line-up is dit jaar op de NDSM-werf bijzonder gevarieerd en kent eigenlijk geen zwakke schakel. Circusweb kijkt terug met vijf sterke programmaonderdelen.

De tekst gaat door onder de foto.

Kersvers
Binnen het programma-item ‘Kersvers’ zijn Sirio Fernandez (komische jonglage), Sien van Acker (strakke draad en het talent om níet te kunnen zingen), Nathan Glaister (clownesk theater) en het Trio Whip de kersverse circustalenten die een plek krijgen binnen een professioneel festival.

Vooral het laatste genoemde Trio Whip springt er met hun fenomenale parterreacrobatiek letterlijk en figuurlijk bovenuit. Een interessante en technisch sterke act. We gaan ze vaker tegenkomen, want vanaf het huidige studiejaar studeren de artiesten in Nederland aan de circusopleiding van Codarts in Rotterdam.

De tekst gaat door onder de foto.

Nicanor de Elia
De groep ‘Nicanor de Elia’ toont het publiek een energieke jongleervoorstelling, met de titel: ‘Copyleft’. Vijf heren uit vijf verschillende landen laten je genieten van fantastisch groepsjongleerwerk. Ook is er binnen de voorstelling plek voor ‘solo-scènes’. In een van de fascinerende solodelen beweegt een van spelers zich over het speelvlak, met continu slechts één bal balancerend op verschillende kanten van zijn hoofd.

Copyleft wordt omlijst door opzwepende muziek. Jonglage en dans worden gecombineerd met elementen en bewegingen afkomstig uit diverse sporten, zoals: voetbal, basketbal en atletiek. Nicanor de Elia trakteert tijdens een warme middag op een ongekend uithoudingsvermogen. Een sportieve en vermakelijke voorstelling!

De tekst gaat door onder de foto.

Collectif And Then
Datzelfde geldt ook voor de voorstelling ‘No Mans Land’ van ‘Collectif And Then’. De artiesten nemen het publiek op een wandeltocht mee langs verschillende NDSM-plekken en gebruiken diverse unieke objecten en bouwerken tijdens die tocht als rekwisieten voor hun voorstelling. De groep speelt met de ruige NDSM-omgeving en laat je als bezoeker anders kijken naar de discipline circus en deze Amsterdamse omgeving.

De vier acrobates verspreiden hippie-vibes, wat een regelrechte match met Circusbende is. Ze bespelen het publiek en laten ze onderdeel zijn van een voorstelling die barst van interessante, fysiek knappe en rauwe circusmomenten.

De tekst gaat door onder de foto.

Mr Jones
Pieter Post presenteerde met zijn voorstelling ‘Mr Jones’ misschien wel de leukste voorstelling van het festival. Pieter pendelde in zijn carrière heen en weer tussen circus en (straat)theater. Die twee elementen combineert hij in zijn voorstelling die op de zaterdag – vlak na etenstijd – aangenaam geprogrammeerd stond. Het werd: uitbuiken en tegelijkertijd pijn in je buik van het lachen.

Samen met zijn varken Fred (the amazing stunt pig) brengt hij absolute hilariteit op het terrein. Van begin tot eind is de voorstelling een puinhoop en gaat alles mis. En dat is dan ook de kracht. De grappen zijn sterk, de zelfspot is verfrissend en als toeschouwer ben je continu benieuwd wat er komen gaat. Met ‘Mr Jones’ zet Pieter Post een karakter neer dat alles flikken kan. Zo is Jones niet bepaald een fan van kinderen en toch lachen de kleintjes net zo hard mee.

Daarnaast is het prettig dat er tussen al die hilariteit ook virtuositeit te zien is, op het vlak van circusdisciplines als: jongleren, lassowerk en het slaan met zwepen.

Mr Jones was een hit op Circusbende, kijkend naar de enorme aanloop. Pieter heeft het grootse talent om te laten zien hoe universeel humor binnen het circus en het straattheater kan zijn. Jong én oud weet hij daarbij te boeien.

De tekst gaat door onder de foto.

My!Laika
Het gezelschap ‘My!Laika’ levert met de voorstelling ‘Domoi’ ook een parel af. Gedurende ruim een uur beweegt het gezelschap zich al spelend van voorin naar achterin de NDSM Loods. Het publiek beweegt in die route mee en bepaalt zelf per scène de plek en het perspectief.

Domoi is een sferische combinatie van circus, muziektheater en een tikkel spoken word en dans. De performers zijn als allen – als acrobaten, acteurs, jongleurs, muzikanten en zangers – multi-inzetbaar.

My!Laika creëert daarbij waanzinnige podiumbeelden (zonder dat er een daadwerkelijk ‘podium’ aanwezig is) met zeer subtiele belichting en laat zien hoe belangrijk de gedachte ‘een goede voorstelling versus een geschikte locatie’ kan zijn.

Bij binnenkomst spelen op een trap de spelers een klassiek muziekstuk. In de daadwerkelijke beginscène wordt de toon gezet met een dubieus en maffia-achtige schiettafereel.

Even later ziet het publiek onder andere een jongleerscène, waarbij schaduwspel het plaatje versterkt. Daarna zoekt een acrobate op de grond naar de scheidingslijn tussen dans en acrobatiek, terwijl twee muzikanten bovenop twee containers – aan weerszijden van haar – gitaarspelen en zingen.

Aan de andere kant van de containers zien we vervolgens een stukje spoken word, gecombineerd met gitaren en drums. Een paar minuten later en een paar meter verderop speelt een komische scène met twee artiesten, een houten paal en een jongleerbal. Hierbij wordt Domoi even wat luchtiger en het publiek wat losser. Die ontwikkeling zet door bij de daaropvolgende scène, waarin drie dames bij een zijdeur grappige momenten laten ontstaan.

Daarna keert de maffia-achtige ernst weer terug bij een blok met fietsacrobatiek en dreigementen met pistolen.

De tekst gaat door onder de foto.

Op de laatste speelplek in de loods begeleiden drie muzikanten een prachtige trapezeact. Waarna met pianospel en Italiaanse operazang Domoi wordt afgesloten. Na de laatste toon lopen de spelers weg. De leegte van de donkere loods in…

De tekst gaat door onder de foto.

Samenvattend
Topvoorstellingen, leuk randvermaak met een nostalgisch randje, gezellige mensen en een fantastische sfeer creëren een circusfestival dat waardevol is. Circusbende heeft veel in huis. De organisatie biedt je de mogelijkheid om te genieten van een heerlijke ‘offline’ circusdag. Het laat je vergeten dat er ook een ‘online’ wereld in je broekzak zit: de smartphone doet er even niet toe.

Later deze week: meer Circusbendefoto’s op de Facebookpagina van Circusweb.
(Foto’s: Redactie Circusweb)