Ramp voor circussen bij afschaffen 6% btw
Afschaffing laag btw-tarief? Het kabinet werkt aan een herziening van het belastingstelsel en het afschaffen van het lage btw-tarief is een van de opties. De bedoeling van het kabinet is o.a. dat de belastingherziening 100.000 nieuwe banen oplevert, maar uit een rapport van onderzoeksinstituut Nyver in opdracht van Gastvrij Nederland, blijkt dat het schrappen van het btw-tarief van 6% tot een verlies van 55.000 banen in de vrijetijdssector leidt. Voorzitter Van Wijk van Gastvrij Nederland heeft het Nyver-rapport aangeboden aan de vaste kamercommissie voor Financiën.
Verschuiving
“Hier is geen sprake van lastenverlichting, maar lastenverschuiving”. Bij afschaffing van het lage btw-tarief zullen bedrijven in de vrijetijdssector genoodzaakt zijn hun prijzen te verhogen. In verschillende regionale kranten en in “De Telegraaf” verscheen een artikel over het rapport van onderzoeksinstituut Nyver. In “De Telegraaf” van 3 maart 2015: Vooral toerisme, culturele sector en horeca zullen bloeden Afschaffen van lage btw kost 55.000 banen
Daarmee komt de ambitie van het kabinet om met een nieuw belastingstelsel juist 10.000 banen te scheppen in een heel ander daglicht te staan.Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Nyver in opdracht van gastvrij Nederland dat vandaag openbaar wordt gemaakt. Het gelijktrekken van het hoge (21 procent) en lage (6 procent) btw-tarief is een van de mogelijkheden die het kabinet momenteel onderzoekt bij een verkenning naar een nieuw belastingstelsel, waarbij vooropstaat dat de lasten op arbeid omlaag moeten. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft aangegeven de boodschappenkar uit te zonderen van een btw-verhoging, maar de vrijetijdssector zou dus wel met een hoger tarief geconfronteerd kunnen worden.
Prijsverhogingen
Nyfer concludeert dat verhoging van de btw de koopkracht uitholt van gepensioneerde en mensen met een laag inkomen. Restaurants, hotels, campings, musea, circussen en pretparken zullen allemaal gedwongen worden hun prijzen te verhogen, waardoor de omzet daalt. Daarnaast is de concurrentie in Duitsland en België hevig, waardoor toeristen er eerder voor zullen kiezen over de grens te gaan kijken. De BOVAK (bond van Kermisbedrijfhouders) heeft zich inmiddels gewend tot o.a. het Ministerie van Financiën. (met dank aan Adri Lammers voor de tip via facebook).