Een dierbare circusvriendin en circusartieste is hedenmorgen van ons heengegaan. Circusvriendin in de letterlijke zin, want overal waar zij bij een circus kwam, stak zij haar handen uit. Haar liefde voor circussen was van ongekende omvang. Diverse circusdirecties vertellen allen hetzelfde verhaal, Bart de Vrind van Charivari/Bavaria, Joop Teuteberg van Circus Royal, Alberto Althoff van Circus Renaissance en Circus Althoff. 

Haar liefde voor het circus is ontstaan vanaf haar vijfde jaar. Ze verhuisde toen naar Amsterdam en woonde nabij de Bos en Lommerweg en ging altijd met haar vader naar het circus, ook Strassburger in Carré.  Op haar achttiende kreeg ze een Fiat 500 van haar vader en ging ze vaak helpen als assistente bij verschillende acts zoals Paultje Smits die jongleur was, in de weekenden bij het Circus van Nol van der Vegt.

“Als Nicolette voor je werkte was ze een kanjer, überhaubt voor het circus in het algemeen. Niets was te min voor haar, of ze nu uithang deed of andere werkzaamheden. Als zij achter de kassa zat klopte alles tot op de cent”, herinnert Joop Teuteberg zich. Over de inzet is iedereen lovend, zeker omdat Nicolette soms aan vreselijke hoofdpijnen leed. Desondanks stond ze haar mannetje. Joop Teuteberg: “Als ik er over nadenk is het altijd erg positief, een lieve vrouw”.

Niets was haar teveel
Het gezegde is: als je eenmaal een paar schoenen in het circus hebt versleten ben je verkocht. Bij Nicolette is het wel heel veel meer geweest dan een paar schoenen, zeg maar gerust een hele berg. Teuteberg: “Ze liep als een gek, als ze iets verkocht van souvenirs had ze de grootste opbrengst. Niets was haar teveel, zo maakte ze gordijnen, repareerde  kapotte kostuums, ze was altijd te porren als er iets voor de zaak te doen was. Of het nu voor Alberto was, of voor mij, ze heeft voor het circus veel gedaan en hard gewerkt. Daar valt niets van te zeggen”. Ook Bart de Vrind beaamt dat Nicolette zo was “Ik weet nog dat de assistente van Kortini niet kwam opdagen, Nicolette bood zich gelijk aan als assistente voor het hele seizoen, zowel bij zijn illusies en de rola-rola”.

Indrukwekkende circus carrière

Nicolette heeft een indrukwekkende staat van dienst als circusartiest en medewerker. Zij  kwam in 1974 en 1975 bij Rob Ritman’s circus Mariska. In 1976 was ze actief bij Bart de Vrind’s Circus Charivari.  Winter 76/77 zat ze bij het Kerstcircus in de Stadsschouwburg in Eindhoven en 1977 bij het circus Boltini. Bij Boltini werkte Leo samen met clownact Los Ginos en Nicolette deed tijdens de voorstelling snoep verkopen met een bak op de tribune, ze verkocht enorm goed.

Vanaf winter 1973 tot 1989 werkte ze samen met haar man Leo als  het clowns duo “Noppy & Nicol”  Leo repriseclown en  samen een balans act en zelfs in 1975 een komische auto. Nicolette was altijd heel serieus met haar vak bezig en vervaardigde haar kostuums en rekwisieten zelf. Ze was uren bezig met het aanbrengen van pailletten en strass steentjes.

Dan heeft Nicolette  later voor een langere periode bij Joop’s Circus Royal gereisd, tot het einde aan toe, dat was winter ’99/2000. Ze was een echte Royal fan en dit circus had echt een plekje in haar hard veroverd. Eigenlijk net zo als de periode dat ze bij Alberto reisde.  Ze was altijd manusje van alles, reclame maken en uithangen, kostuums onderhouden,  naaiwerkzaamheden,  in de kassa de kaartje verkopen en bij de einlass.
Niets was haar te gek, het reizen, de muziek de algehele sfeer van het circus.  Naast het circus was ze ook nog werkzaam bij de familie Maatz met de reizende poppen bühne  dit was 2002. Een tournee door Duitsland,  België en Nederland.  En dan ook nog op reis met de stuntgroep van de familie Aranis-Klaas en die van Gino Winter. Het reizen was haar lust en leven,  haar passie en geluk.  Ze deed dit met liefde voor het vak.

Circusvrienden
Meer dan vijftig jaar is Nicolette lid geweest van de Club van Circusvrienden. Vanaf oktober 1970.  Ook bij de Kringbijeenkomsten van de Club van Circusvrienden was zij een graag geziene en trouwe gast. Als het maar enigszins kon was ze erbij en genoot ze van de gesprekken met andere circusvrienden. De circuswereld zal haar niet vergeten, ze zal gemist worden.

Sinds 18 september wist Nicolette dat ze alvleeskanker had, een zeer agressieve vorm van kanker. De levensverwachting was niet hoopvol met uitzaaiingen. Tot aan haar dood heeft haar grote vriend Leo als mantelzorger voor haar gezorgd. We wensen de familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies.

Nicolette in haar element, hier bij circus Royal
Het clowns duo “Noppy & Nicol”
Het clowns duo “Noppy & Nicol”
Het clowns duo “Noppy & Nicol”
Noppy en Nicol bij circus Charivari van Bart de Vrind

 

 

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen