Verenigd koninkrijk – Ons bereikte het trieste bericht dat de Engelse circus koning Gerry Cottle is overleden aan de gevolgen van corona. Geboren: 7 april 1945, te Carshalton, Verenigd Koninkrijk. Gerry Cottle is een voormalig circuseigenaar en was eigenaar van de Wookey Hole Caves in Somerset. Zijn vader was een effectenmakelaar en grootmeester in de vrijmetselaars. Gerry Cottle werd opgeleid aan rutlish School, Merton Park, Zuid-Londen en verliet het ouderlijk huis in 1961 op de leeftijd van 16 jaar begon hij zijn carrière bij het Robert Brothers Circus.

De circuscarrière van Cottle begon met het uitvoeren van ondergeschikte taken, maar hij werkte zich op om zijn eigen jongleeract te hebben, aangekondigd als Gerry Melville the Teenage Juggler , en vervolgens om zijn eigen show te bezitten, die in juli 1970 werd geopend, met slechts vijf artiesten. Hij vestigde zijn Big Top in 1974 en zijn circus liep het tot 2003. Halverwege de jaren zeventig toerde het Gerry Cottle Circus door Groot-Brittannië met drie shows. In 1975 kocht hij een boerderij in Surrey om als winterhoofdkwartier te gebruiken en woonde daar 30 jaar. Hij presenteerde ook het Moscow State Circus en het Chinese State Circus in Groot-Brittannië. In 1995 debuteerde zijn Circus of Horrors op het Glastonbury Festival en toerde sindsdien de wereld rond. Dit was een samenwerking met Archaos , een Frans hedendaags circus .

In 2003 veilde hij veel van zijn circusattributen om zich te concentreren op het runnen van Wookey Hole Caves , een toeristische attractie in Somerset . In 2012 vierde hij vijftig jaar in het vak met een nieuwe show, Turbo Circus: 50 Acts In 100 Minutes , tijdens een tour van 31 weken. In 2017 sloot zijn circus, na honderdduizenden ponden te hebben verloren, in oktober eindelijk zijn deuren voor de laatste keer.

Gerry Cottle’s Circus toerde oorspronkelijk met een verscheidenheid aan dieren, waaronder paarden, zebra’s, olifanten, leeuwen, tijgers, apen en lama’s. In de jaren tachtig nam de publieke opinie tegen dieren door toedoen van activisten toe. Cottle verkocht zijn laatste olifant en had in 1993 een dierenvrij circus. In 2012 zei hij dat hij nu met tegenzin het verbod op circusdieren ondersteunt, wat volgens hem het imago van circussen in Groot-Brittannië zal verbeteren.

Wookey Hole

Na de aankoop van Wookey Hole Caves, een toeristische attractie met showgrotten, penny arcades en restaurants, voegde hij een theater, circusmuseum, hotel en circusschool toe. Bij de laatste trainen lokale jongeren in een breed scala aan circusvaardigheden en treden ze op in het theater en in Cottle’s nieuwe toervoorstelling, Turbo Circus .

Hij trouwde in 1968 met Betty Fossett, de jongste dochter van circusartiest Jim Fossett, en heeft drie dochters en een zoon. In de jaren tachtig raakte hij verslaafd aan cocaïne en kreeg hij gevangenisstraf. Zijn dochters richtten Cottle Sisters Circus op. Hij is gescheiden van Betty en had nog een partner, Anna Carter van Carters Steam Fair.

Gerry was een liefhebbende familieman die wordt overleefd door zijn vrouw Betty en drie dochters en een zoon, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Wij wensen de familie sterkte bij dit verlies.

Nederland

Het Gerry Cottle circus maakte in 1990 een korte tournee door Nederland, het management was onder leiding van Martin Hanson. Coty Teuteberg was de Nederlandse bedrijfsleider en was ook te zien als hondenvanger met zijn komische taxi. Anneke Olivier verzorgde de tournee, het was helaas geen succes.

R.I.P. Gerry Cottle.