Vandaag bereikte ons het trieste bericht dat Ben Diks is overleden.

*Harreveld 24-08-1942 †Ratum 27-07-2021

Ben Diks was de oprichter van Circus Bongo, samen met zijn echtgenote Tine Diks gaven ze maar liefst 27 jaar leiding aan dit “juwelenkistje op wielen”. Ben had eerder gewerkt in het beroemde circus Boltini. Ze besloten in 1978 hun horecabedrijf in Harreveld van de hand te doen en met circus Bongo te beginnen. In de voorstelling trad Ben op als clown en indiaan. Daarnaast was hij circusdirecteur, echtgenoot, vader en opa. Wat zijn ogen zagen, konden zijn handen maken. Na zijn pensioen woonde Ben samen met zijn vrouw Tine in een mooi huisje midden in het Bos.

Circus Bongo

Op 20 mei 1978 speelde Circus Bongo zijn eerste voorstelling. Vanaf die dag reisden Ben en Tine Diks door de 12 provincies van Nederland en gaven tevens voorstellingen in Duitsland en België. De kleuren blauw en wit werden de huiskleuren van het bedrijf en de nostalgische woonwagens het handelsmerk. Er werden voorstellingen verzorgt voor het publiek maar ook voor banken, winkelcentra, verzorgingshuizen, blinden instituut enz. Er werd een traditioneel programma gepresenteerd werd met clowns, indianen en dieren.

Het circus kreeg van Henk Volkers, een bekende circusvriend uit die tijd, de titel “juwelenkistje op wielen”. Dit kwam omdat de prachtig gerestaureerde en altijd fris geschilderde woonwagens altijd keurig rondom het circus stonden opgesteld. Alles zag eruit om door een ringetje te halen.

In 1999 trad dochter Tamara Diks toe tot de directie en ontwikkelde zich in verschillende circus disciplines. Tevens veranderde zij veel aan de vorm van voorstellingen geven, er kwamen meer verhaallijnen in en er werd meer voor bedrijven gewerkt op uitkoop basis. Op 19 april 2005 gaven de oprichters Ben en Tine Diks het directie stokje over aan Tamara Diks en haar echtgenoot Roy ten Brincke. Het circus speelt nu vooral op uitkoopbasis en verhuurd tenten en circusmaterialen.

Wij wensen zijn echtgenote Tine, kinderen en kleinkinderen sterkte met dit verlies. R.I.P. Ben Diks.

R.I.P. Ben Diks – Foto uit 1978: Beeldbank Lichtenvoorde

 

 

Circus Bongo in de begin jaren.