Hongarije, Budapest – Het Hongaarse circus kent een rijke en eeuwenoude traditie. Terwijl het circus zowat overal in Europa lijdt onder de pandemie en de maatregelen die het op non-actief zet, nam het Capital Circus in Budapest het initiatief om het groot publiek niet langer te onthouden van de mogelijkheid om een Circus show bij te wonen.

Dr. Beata Borsòs, Directeur en Pèter Fekete, Staats Minister voor Cultuur namen het initiatief om, ondanks de precaire situatie, toch een nieuw programma te lanceren, volgens een wel unieke formule.

“ Dinasztiák”

Met “ Dinasztiák” (Dynastieën) wordt aan niet minder dan 70 artiesten de kans geboden opnieuw in de piste te treden. Ze werden ingedeeld in drie programma formats (A-B-C), onder dezelfde noemer ‘Dinasztiák’. Het programma wisselt om de drie weken. Vorige vrijdag, ging het B-programma in première. Het bijzondere aan deze programma’s is dat ze allen online en live gestreamd worden. De toeschouwers kopen tickets alsof ze zich naar het circus zouden begeven, maar ze kunnen de voorstelling in de huiselijke sfeer bijwonen, op een welbepaald voorstellings uur.

Hongaarse circuskunst

Dinasztiák brengt hulde aan de wereldberoemde Hongaarse circuskunst. Het programma zal om de drie weken verschillende artiesten en acts voorstellen; In het totaal zullen meer dan 70 uitstekende Hongaarse artiesten de piste betreden.

In het B-programma, onder andere Porond, Young Star Award-winnaar, Guinness Recordhouder Richter Kevin en zijn groep die een nieuw aantal springplank acrobatieën uitvoert, het vliegend trapeze nummer van de Weiss Jr.-groep, en leden van de circus dynastieën Donnert, Richter en Adam zullen samen een paarden-acrobaten show uitvoeren.

Zowat alle circus disciplines werden in het programma opgenomen, met luchtacrobatie, jongleren, acrobatiek, quick change , rolschaatsen, handstand en illusienummers, evenals de onvoorwaardelijk relatie tussen dier en mens, met o.m. papegaaien- en hondennummers. Pom Pom clown, Elbow David en Schneller Ancsa zorgen voor de komische noot en de transities tussen de verschillende acts. Met het bekroond en adembenemend nummer van Silver Power, wordt een nummer opgevoerd dat met evenwicht en draag- en liftkracht verwijst naar de antieke helden.

Circus is één van de kunstvormen waarin ervaring en kennis van generatie op generatie wordt doorgegeven en hoog staat aangeschreven; de waarborg om circuskunsten te bestendigen en levend te houden. En daar gaat het in deze show over en verklaart de titelkeuze. De kennis die van vader op zoon, van moeder op dochter wordt overgedragen, is primordiaal in elke circusfamilie.

Deze kunst verschilt van andere doordat het niet gewoon ‘chic’ of vanzelfsprekend is om hetzelfde te doen als je ouders of grootouders. Circus is zuiver en onvervalst; geen bedrog, zelfs niet in illusienummers, of in goocheltrucs… What you see is what you get; het zijn jarenlang perfect getrainde acts, zowel traditioneel als vernieuwend. Dit  kan enkel worden bereikt met een mateloze discipline, volharding en creativiteit. Circuskunst is een bijzondere taal, met eigen relaties en grammatica, accenten en intonaties. En voor wie hierin geboren is als circusartiest zal deze taal nooit ontkennen noch de rug toekeren…

Dit is ook waar het in ‘Dinasztiák’ over gaat, waarin alle Hongaarse artiesten aan bod komen: overdracht, traditie, onderwijzen en leren, en de verbinding van generaties.

Om het online te kunnen volgen, dienen tickets te worden aangeschaft, via deze link

Bijdrage: Christian Nolens

14/03/2021

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen