Na prikkelarme kermis, prikkelarme vakantie, prikkelarm winkelen en prikkelarm museum bezoek is er nu ook prikkelarm circus.!

Piet Hein Out presenteert “Prikkelarm circus” voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels. Piet Hein moet zich hebben laten inspireren door zijn ex werkgeefster Arlette Hanson die bij haar Wintercircus Hanson is begonnen met “Komt het zien” een voorstelling met audiodescriptie door blindentolken. De formule is succesvol gebleken want “Komt het zien” is nu bij veel meer soorten theatervoorstellingen en festivals aanwezig. Stichting Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Prikkelarm circus

Nu is er dus ook een prikkelarme circusvoorstelling. Vrijdag 1 november beleeft Utrecht de Europese primeur van een prikkelarme circusvoorstelling! Prikkelarm circus? Hoort het circus niet juist de zintuigen te prikkelen? Jazeker, maar sommige mensen die erg prikkelgevoelig zijn, kunnen normaal gesproken niet van circus genieten. Daarom ontwikkelde het Magic circus samen met de Stichting Onbeperkt Genieten een prikkelarme voorstelling. De voorstelling is in de Magic Dome Circustent bij Station Utrecht Terwijde op vrijdag 1 november om 16:00 uur.

Prikkelarm

De reguliere circusvoorstelling TWIST! van Magic Circus, het Nederlands Stadscircus wordt aangepast aangeboden. Alle harde knallen zijn eruit, het geluidsniveau is lager en stroboscopische lichteffecten worden vervangen door andere rustige lichtstanden. De lengte van de prikkelarme voorstelling is teruggebracht tot 45 minuten zonder pauze. Een overvolle tent is onmogelijk, het circus verkoopt slechts de helft van het totale aantal kaarten. Een stilteruimte is niet aanwezig, maar bij aankomst kunnen bezoekers wel direct plaatsnemen in de circustent om aan de omgeving te wennen.

Prikkelarm circus

Inclusiviteit

In Nederland zijn er 6 miljoen mensen die in meer of mindere mate hinder ondervinden van de vele prikkels in onze samenleving. Als gevolg van onder andere hersenletsel, HSP, burn-out en autisme. Toen het circus eerder dit jaar een mailtje kreeg van een moeder met een autistische zoon die heel graag naar het circus wilde, maar waarvan zij wist dat deze het niet aan zou kunnen vanwege de vele prikkels ondernam men actie.

Na een voorbereidend onderzoek in samenwerking met de Stichting Onbeperkt Genieten is er gekeken hoe men de voorstelling zo prikkelarm mogelijk kon maken zonder de magie van het circus aan te tasten. Er is humor, acrobatiek, poëtische momenten, koorddans en zelfs een acrobate die op flessen loopt. De verbazing, de charme en de gezelligheid van het circus zijn gebleven.

Europa’s eerste prikkelarme circusvoorstelling wordt mede mogelijk gemaakt met financiering door programma Klein Geluk van FNO. Kaarten kosten slechts €15,- per persoon. De reguliere kortingsbonnen van Magic Circus zijn ook geldig voor deze voorstelling. Reserveren is mogelijk via het prikkelarme circus.

Prikkelarm circus