(Foto Henk van den Berg )

Première Zwitsers Nationaal circus gebroeders KNIE

Zwitserland – Rapperswil. Op 21 maart vierde het Zwitserse circus Knie voor een volle spiksplinternieuwe tent de première van haar 100 jarige jubileum show in Rapperswil. De tent is via een crowdfund actie betaald door fans van het circus en geeft vrij zicht op de piste omdat de masten door een boogconstructie zich buiten de tent bevinden. Naast de familie Knie zelf zijn Viktor Giacobbo en Mike Müller de sterren van de show. Komieken bekend van de Satirische late night show op de Zwitserse tv zender SRF1. In het Duitssprekende gedeelte van Zwitserland zullen zij tijdens de avondvoorstellingen optreden. Tijdens de matinees is de clownerie in handen van Francesco Fratellini, Davis Vassallo en de witte clown Yann Rossi, laatst genoemde was afgelopen seizoen nog te zien bij het Nederlandse circus Sijm.

In de lucht zijn twee top nummers te bewonderen, aan de trapeze Anastasia Makeeva, en aan de strapaten Ambra & Yves als het duo Golden Dream. Acrobatiek met maar liefst 13 man de wipplankacrobaten Sokolov Truppe , de gebroeders Errani met hun ikarische spelen en het Duo Ballance met parterre acrobatiek. Bekend van Cirque du Soleil is jongleur Viktor Kee en met hun geheel eigen stempel op het circus metier is Circus theater Bingo meerdere keren vertegenwoordigd in de show.

En dan natuurlijk de eigenlijke sterren en publiekslievelingen van het Zwitserse publiek is de familie Knie zelf, Chanel Marie Knie presenteert 6 pony’s met op hun rug poppen als ruiters wat er natuurlijk grappig uitziet. Zes pony’s is nog niks in vergelijk tot de grote paarden vrijheid die haar opa Fredy Knie junior als een van de grootste kenners in zijn vak door de piste dirigeert. Ivan Knie presenteert samen met  Wioris Errani de Hongaarse post, Ivan was afgelopen winter nog een van de sterren van het wereld kerstcircus Carré in Amsterdam.  Franco, Linna en Chris Rui Knie lieten vorig jaar nog ‘drones’ door de tent vliegen, dit jaar zijn het prachtige papegaaien, tot grote hilariteit van het publiek nam een papegaai zijn vlieguren niet te serieus en ruste uit op de schouders van iemand uit het publiek. Dat laatste geeft de puurheid van het circus weer, streven naar perfectie maar altijd afhankelijk van geluid, licht, publiek en techniek en in dit geval de eigenwijsheid van de papegaai.

Prachtig licht, de zangeres Nubya en een geweldig orkest begeleiden dit jubileum programma, beloond met een staande ovatie aan het einde van deze première. Tot slot van de voorstelling kwam misschien nog wel de grootste verrassing Fredy Knie junior kondigde officieel aan de leiding over te dragen aan de volgende generatie.

Foto’s Henk van den Berg
Foto’s Henk van den Berg