Frankrijk – De gedwongen rust voor het Cirque Arlette Gruss, in La Fontaine – Saint Martin (Sarthe), staat het team medewerkers toe om de volgende show samen te stellen. Die gaat immers vanaf 23 september 2020 op toernee.  

Financieel zijn de gevolgen van de lockdown bijzonder zwaar, ondanks de gedeeltelijke werkloosheidsmaatregelen. Elk jaar, aan het einde van de tournee in juni, vestigt een deel van het team zich in La Fontaine – Saint Martin, op het 30 hectare grote familie landgoed, om de uitrusting/installaties te herstellen met het oog op de volgende show. Dit jaar werd het een gedwongen onderbreking; 140 medewerkers trokken zich half maart terug in het zomer-/winterverblijf om er twee maanden te verblijven.

‘De Covid19’ afzondering werd, zegt Gilbert Gruss, nuttig besteed en met respect voor de sanitaire maatregelen. Slechts drie medewerkers zorgen wekelijks voor de nodige aankopen ‘buitenshuis’. De andere blijven op ons terrein. Zo hebben we geen gevallen van coronavirus gehad’, voegde hij eraan toe. Toen de voorzorgsmaatregelen gedeeltelijk werden opgeheven konden onze buitenlandse artiesten terugkeren naar hun land. Nu zijn er nog slechts vijftien mensen aanwezig in Fontaine St. Martin.

Economisch gezien, is de balans van de lockdown zwaar. ‘Een dag kost het Cirque Arlette Gruss € 28.000, zegt Gilbert Gruss. “Het verlies tussen 18 maart en vandaag, weegt heel zwaar door!”. Net als de andere bedrijven profiteerde het circus van een gedeeltelijke werkloosheidsvergoeding. ‘’We hebben in die lockdown periode geen aanspraak kunnen maken op volwaardige steun of overbruggingsrecht. Gelukkig is de familie Gruss vooruitziend en heeft ze voor mindere tijden een beperkte reserve aangelegd. Dat komt nu dus van pas.

Deze gezondheidscrisis komt er ook nog na de bewogen periode van de gele hesjes en de uitdaging voor de pensioenhervorming; twee maatschappelijke gebeurtenissen die de Fransen ook wel weerhielden om naar het circus te gaan. ‘Sinds 2016 maakt  het circus wel moeilijke tijden door’, erkent Gilbert Gruss.

Door de gedwongen vakantie in Fontaine – Saint Martin kon het circusteam van Arlette Gruss wel zijn volgende show voorbereiden.  ‘We hebben nieuwe acts ingehuurd, nieuwe kostuums ontworpen, nieuwe licht systemen ontwikkeld en originele muziek gecomponeerd’, legt Gilbert Gruss uit.

Het circus gaat half september, met de show ‘ExcentriK’ op tournee. “ Onze ‘ Chapiteau’ (la Cathédrale) biedt plaats aan 2.000 toeschouwers.  We hebben de configuratie moeten herzien en de capaciteit beperken tot 500 plaatsen, rekening houdend met de regels voor fysieke afstand”.  “Om normaal te kunnen functioneren zouden we dagelijks duizend toeschouwers moeten kunnen ontvangen. We zullen van een nood een deugd maken, want een seizoen overslaan valt gewoonweg niet te overwegen.

Wij zijn klaar om er met een grote dosis energie in te vliegen!”

Website van het circus