De houten pakwagen van Circus Herman RENZ is terecht en nog in Nederland. En kan in het bezit komen van circusliefhebbers.

Na het faillissement van Circus Herman RENZ, in oktober 2015, zijn alle materialen van dit circus naar andere eigenaren overgegaan. De pakwagen werd verkocht aan een liefhebber in Australië die hem daar naar toe wilde laten verschepen. Dit bleek echter vanwege douanebeperkingen onmogelijk en daardoor staat de wagen bij een bedrijf in Brabant. Hier was de tijdelijke bestemming ‘zuipkeet’. Desondanks is de wagen nog in redelijke staat, het interieur heeft een café-karakter gekregen en aan de buitenzijde moet de lak nodig vernieuwd worden maar het is mogelijk om de wagen weer in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. Met de huidige eigenaar is een principe-overeenkomst gesloten waardoor er de zekerheid is dat de wagen niet aan andere partijen verkocht kan worden. Wel zullen de benodigde financiën bijeengebracht moeten worden.

“Oorspronkelijke staat” is betrekkelijk. Ooit was de wagen eigendom van een kermisreiziger die er zijn draaimolen in vervoerde. Voor in de wagen was voor hem een kleine ruimte om te overnachten.

4000 gulden

In 1992 werd de wagen gekocht door Herman Renz voor het bedrag van 4000 gulden, voor Herman in die tijd een hele grote uitgave. Maar hij was trots en de wagen vormde tot het einde van Circus Herman RENZ een deel van het front.  Bijzonder aan de wagen is dat de latten aan de buitenzijde uit Amerika zijn geïmporteerd en de volle lengte van de wagen hebben.  Heel wat circusbezoekers zullen hem direct naast de entree van het circus hebben zien staan. Het is niet alleen de mooiste maar ook de enige tastbare herinnering aan het circus: bij een brand in Oosterwolde, in maart van dit jaar, is vrijwel al het andere materieel verloren gegaan.

De houten pakwagen is zowel voor de kermiswereld als voor de circuswereld een waardevol stuk erfgoed. Vanaf nu zal er een actie gestart worden om fondsen voor de aanschaf van de wagen bij elkaar te krijgen. Speciaal voor dit doel is een stichting opgericht die als doel heeft het behoud van nostalgisch kermis- en circusmaterieel. Het idee van de stichting is dat de wagen een kring van eigenaren krijgt, eigenaren die gezamenlijk beslissen over de opknapbeurt en de exploitatie van de pakwagen.

Boekje

Over de pakwagen zal een boekje verschijnen, waarin in tekst en beeld wordt ingegaan op het heden en verleden van de pakwagen. Voor liefhebbers en verzamelaars een aantrekkelijk bezit, voor de stichting één van de manieren waarop inkomsten voor aankoop en restauratie van de pakwagen verkregen kunnen worden.

Met deze initiatieven staat in ieder geval vast dat de wagen een zekere, veilige toekomst tegemoet gaat en behouden blijft als een stuk cultureel erfgoed dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. (De pakwagen heeft een kenteken en kan APK-gekeurd worden).

Informatie via de redactie van Circusweb 

Van links naar rechts: De huidige eigenaar van de wagen en initiatiefnemers: Robert Ronday, Justin Ronday, Marcel Bergema
TicketmasterSale / Solden 2021Sale / Solden 2021