6 mei 2022

Oscar Carré Trofee voor Rotterdam Circusstad

Interview

foto pr circusstad

De 25ste Oscar Carré Trofee is dit jaar gegaan naar de Stichting Rotterdam. De Club van Circusvrienden Nederland reikt sinds 1981 de Oscar Carré Trofee uit.

Deze, in de circusbranche zeer gewaardeerde, onderscheiding wordt toegekend aan de artiest(en) of directies /organisatoren die een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Circuskunst hebben geleverd.

De prijs werd vandaag 6 mei tijdens de Circusstad Gala-avond in het nieuwe Luxor Theater Luxor uitgereikt aan Korrie Louwes (voorzitter) en Dirk Evers (zakelijk directeur) van de Stichting Rotterdam Circusstad door Karel de Rooij, bekend van Mini en Maxi.

In de ogen van de Jury is Rotterdam Circusstad het zichtbare bewijs van de vernieuwingskracht van het circus en heeft het door zijn gevarieerde programmering mogelijkheden gecreëerd voor jonge artiesten en programmamakers. (zie onderaan het volledige juryrapport,

Tot de eerdere winnaars van de Trofee behoren Herman Renz (1995), Henk van der Meijden (2014) en als laatsten Menno en Emily van Dyke (2018).

Het juryrapport:

Het Bestuur van de Club van Circusvrienden Nederland heeft op 23 april 2022 besloten de Oscar Carré Trofee 2022 uit te reiken aan de Stichting Rotterdam Circusstad organisator van het Circusstad Festival Rotterdam.

Oscar Carré heeft in de Nederlandse geschiedenis als geen ander het circus tot grote hoogte en aanzien gebracht. Zijn naam roept in binnen- en buitenland associaties op met de (klassieke) circuskunst en is daarom verbonden aan deze trofee.

In 2009 hebben Codarts Circus Arts, Theater Rotterdam, Luxor Theater en jeugdcircus Rotjeknor gezamenlijk tot de oprichting van de Stichting Rotterdam Circusstad besloten. De unieke samenwerking van de HBO circusartiestenopleiding Codarts, de twee theaters en het jeugdcircus heeft niet alleen Festivalstad Rotterdam een “Nationale Parel” bezorgd maar, nog belangrijker, in de ogen van de jury inhoud gegeven aan hun eigen motto

“Circus is er voor iedereen”

De jury gelooft in Circus dat zichzelf voortdurend ontwikkelt, dat de grenzen van zijn eigen mogelijkheden verlegt en dat een weerspiegeling is van de cultuur en de smaak van het huidige publiek. Rotterdam Circusstad is daar in de ogen van de Jury het zichtbare bewijs van. Rotterdam Circusstad heeft daarnaast door de uitgebreide en gevarieerde programmering mogelijkheden gecreëerd voor de ontwikkeling van jonge artiesten en programmamakers.
De jury hoopt tenslotte dat deze prijs voor alle betrokkenen een aansporing zal zijn om op de ingeslagen weg, die verbinding zoekt tussen het klassieke en het moderne (theater) circus, verder te gaan. Circus is er niet alleen voor iedereen, circus is ook van alle tijden.

Op de foto: Wereldact Scandinavian Boards trad voor het eerst op in Nederland op het Circusstad Gala.