Tekst en foto’s; Fred Niessen

Terwijl in Nederland alle kerstcircussen gecanceld waren was het voor Duitsland tot het laatste moment nog spannend. Maar de recentelijke maatregelen lieten het toe zodat we woensdag 22 december aanwezig waren bij de première van het Aachener Weihnachtcircus.

Een uitverkochte voorstelling waarbij de 2 G regel werd toegepast de zitplaats rijen om en om bezet waren en het dragen van het mondkapje ook tijdens de voorstelling verplicht was. In het welkomstwoord werd er nog op gewezen dat het dragen van de mondkapjes tijdens de voorstelling verplicht was en er begrip was voor het publiek hoe vervelend zoiets is. Maar…….wat te denken van de artiesten die iedereen zien zitten met mondkapje op en geen emoties af kunnen lezen van de gezichten!

Twee grote viermasters  (Zinnecker) waren zéér sfeervol aangekleed met een veelvoud van lampjes zowel in als op de tent. De restauratie tent sfeervol ingericht veel is er te koop op gebied van eten en drinken. De gezellige sfeer nodigt zichtbaar uit om daar gebruik van te maken.

De orkest bak staat vol met kerstbomen wat meerdere keren een prachtig decor is voor Lisette Whitter  de zangeres die zowel prachtige Gospels als kerstliederen ten gehore bracht. Zij opende het programma samen met de Donnert Dancers gekleed  als kerstvrouwen, het ballet van impresario Sandor Donnert en Choreograaf Evelyn Moral verschijnt meerdere keren op de verharde piste. Meteen vaart in het programma met de Skating Donnerts. Ryan en Anna reisde afgelopen zomer met het Magical world of Circus van Sandor Donnert. Dit nummer van het jonge stel blijft zich zichtbaar ontwikkelen en behoort tot een van de toppers in het programma.

Maverik Niemen stamt uit een Italiaanse circus familie van af zijn 15e is hij professioneel Rola Rola artiest zijn act werd op het Latina festival met brons gewaardeerd.  De een is professioneel ballerina de ander  een internationaal luchtacrobate. Beide werken samen synchroon aan de luchtring onder de naam: Duo Luna. Ook weer zo een fantastisch nummer wat nog extra glans kreeg door de bijzondere belichting. Het licht en geluid is werkelijk fantastisch en daarmee is de sfeer voor een groot deel al gemaakt. Met Marc Métral als buikspreker brak het moment voor luchtig amusement aan. Verschillende dierlijke poppen kwamen tot leven maar zijn levens echte sprekende hond Wendy stal echt de show. Dat was overigens het enige dier wat aan de voorstelling deelnam. Tony Frebourg is de Franse diabolo jongleur heeft twaalf jaar lang bij Cirque du Soleil gewerkt en winnaar van een zilveren medaille bij het festival van Demain. Nu in het kerstcircus liet hij het publiek verbijsteren met de snelheid van zijn jongleerkunst.

Andrej Jigalov staat in de piste met Oleg Ponukalin (een nieuwe partner) twee tegenpolen de een autoriteit de ander de Underdog. Het zijn de eenvoudige rekwisieten zoals o.a. een microfoonstandaard waar een compleet nummer mee wordt opgebouwd. Een nummer met lach garantie het publiek geniet er van !  Een dans aan de trapeze heet het nummer van Avital en Jochen indrukwekkende luchtacrobatiek. De Keulse zangeres Lisette Whitter brengt in de piste een kerst medley met ondersteuning van de Donnert Dancers. Het Ukraine Trio TyreD staat klaar met stuntfietsen, salto’s en schroeven vertonen ze zeer behendig op hun tweewielers. Duo Acrobatics zijn normaliter onderdeel van de Bingo Truppe, nu lieten beide topatleten uit de Ukraine een mooi staaltje partner acrobatiek zien. Johan Welton (Zweden) bracht een niet alledaagse vorm van jonglagen. Vooral humor en speciale stuitereffecten maakte zijn optreden bijzonder. Een heel bijzonder strakke draad nummer als finale act van de Columbianen Marin’s Double Wire. Een dubbel strak draad  waarbij synchroon boven elkaar werd gewerkt met in totaal vier man. Maar voor de meer gecompliceerde tricks  werd er samen op een draad gewerkt. Tijdens de finale weer  de zangeres Lisette met enorme vleugels van witte veren als Kerstengel  een medley van bekende kerstnummers bracht de artiesten weer samen in de piste. Ook Jigalov verscheen als gevleugelde engel en maakte ter afsluiting nog een paar rondjes door de lucht. Een klasse programma van drie uur inclusief de pauze !

Wat is de kerstperiode zonder circus ?  Zoiets als kippensoep zonder kip ?