Op woensdag 17 mei aanstende wordt om 16.30 uur de ‘Circus Kapel’ in ’s-Hertogenbosch geopend. De Circus Kapel is een werkplaats voor circusmakers om meerdere dagen of weken geconcentreerd aan een nieuwe voorstelling te werken. Met een hoogte van 8,5 meter en tal van faciliteiten om luchtwerk uit te voeren is de Circus Kapel voor Nederland een unieke faciliteit.

De Circus Kapel is een initiatief van Festival Circolo en Buro Piket en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente ’s-Hertogenbosch en impulsgelden van de Provincie Noord-Brabant.

Achtergrond
Circus is in Nederland volop in beweging. Sinds de start rond 2007 van de twee HBO-circusopleidingen in Rotterdam en Tilburg en de eerste editie van Festival Circolo groeit de belangstelling voor hedendaags circus. Het publiek groeit, maar er ontstaan ook steeds meer gezelschappen die in Nederland producties ontwikkelen en daarmee de podia en pistes bespelen.

Vanwege de groeiende vraag van jonge makers ontstond zo ook Buro Piket: een platvorm om de diversiteit van circus zichtbaar te maken en de circusgezelschappen te
ondersteunen bij het aanboren van het (inter)nationale netwerk.

Er is een groot gebrek aan ruimte om als circusartiest te werken aan voorstellingen omdat het vaak specifieke eisen stelt. Zo is hoogte vaak een struikelblok. Door nu een dergelijke circus-residentie te realiseren, wordt een belangrijk element toegevoegd aan de circus- infrastructuur in Brabant die nu bestaat uit de FONTYS Academy for Circus and Performance Art, de diverse jeugdcircussen, Festival Circolo, Buro Piket en gezelschappen als Tea Time Company en Panama Pictures.

Festival Circolo zoekt samen met Ateliers Tilburg nog naar een locatie in Tilburg om een geschikte trainings-studio met hoogte aan dit Brabantse palet toe te voegen.

De Kapel – die nu als circusresidentie beschikbaar komt – bevindt zich in het voormalige Johannes de Deo Ziekenhuis aan Papenhulst, te ’s-Hertogenbosch. Dit pand werd in 1978 gekraakt, is later gelegaliseerd en wordt nu beheerd door de Vereniging Papenhulst Blija! De Stichting Circus Kapel huurt de ruimtes van deze vereniging.

Partners
De Stichting Circus Kapel werkt samen met Festival Cement, Theater aan de Parade en Theaterfestival Boulevard, Makershuis Tilburg en TENT. Zij gebruiken de kapel om aan hen verbonden makers ruimte te bieden om aan voorstellingen te werken, maar ook als locatie voor hun festivals. Ook November Music brengt een van hun concerten onder in de kapel.

Opening
De opening op woensdag 17 mei wordt verricht door de Bossche wethouder cultuur Mike van der Geld. In het openingsprogramma verzorgen circusmakers Camiel Corneille en Dana Rimdjonoka beiden een act waarbij de faciliteiten van de Circus Kapel tot hun recht komen.

Nadere informatie
Circus Kapel, Papenhulst 24, 5211 LC ‘s-Hertogenbosch
www.circuskapel.nl; circuskapel@gmail.com