“Op dit moment hebben we geen inkomsten voor het bedrijf en ik weet niet wanneer ze zullen terugkeren”, zegt CEO Daniel Lamarre. Cirque du Soleil sluit vrijwel al haar producties met onmiddellijke ingang en laat duizenden werknemers en artiesten zonder enige inkomstenbron achter.

Donderdagmiddag maakte Cirque-CEO Daniel Lamarre aan het personeel bekend dat het bedrijf 95% van zijn werknemers ontslaat. Cirque zal 4.679 werknemers ontslaan en slechts 259 werknemers behouden om de basisactiviteiten te onderhouden en de tourplanning en kaartverkoop voor de shows die eind dit jaar en 2021 zijn gepland voort te zetten. Cirque bereidt zich voor op verhuizing als en wanneer de producties weer op het podium kunnen komen.

Het invloedrijke Amerikaanse ratingbedrijf Moody verlaagde woensdag zijn Cirque du Soleil-rating en zei dat de vooruitzichten negatief zijn. Het downgrade-rapport van Moody’s zegt dat de sluiting van het bedrijf het bedrijf zal verlaten “met beperkte vooruitzichten voor een duurzame kapitaalstructuur later.

In een interview op donderdagmiddag zei Lamarre dat hij geen andere keus had, omdat het bedrijf alle 44 shows over de hele wereld moest annuleren vanwege angsten in verband met de COVID-19-crisis.

‘Alles gebeurde in een week. … We zijn gesloten door steden en dorpen over de hele wereld, “zei Lamarre. “Op dit moment hebben we geen inkomsten voor het bedrijf en ik weet niet wanneer ze zullen terugkeren. Daarom doen we wat we doen. We hebben de meeste van onze werknemers ontslagen en zullen slechts een klein deel van de werknemers behouden om in korte tijd terug te kunnen keren als de situatie eenmaal is gestabiliseerd. ”

Van de 1.543 werknemers die op het hoofdkantoor in Montreal werkten, werden er 1.373 ontslagen. Maandag kondigde Lamarre aan dat 2.600 werknemers en artiesten over de hele wereld naar huis zouden worden gestuurd. Van de 259 werknemers die nog aan het werk zijn, zijn er 170 op het hoofdkantoor in Montreal, terwijl er nog 89 wereldwijd werkzaam zijn, waaronder 39 in Las Vegas en Orlando.

Een technicus van een van de grote shows op tournee onder het Cirque-chapiteau, die anoniem wil blijven, vertrouwde donderdag dat het personeel zonder geld bleef omdat het bedrijf de afgelopen jaren te snel is gegroeid.

‘Alle winst die we hebben behaald, is gebruikt om het bedrijf uit te breiden’, zei de technicus. “Dus nu bevinden we ons in deze precaire situatie. Dus Cirque kan niet naar buiten komen en zeggen: ‘Hé, we geven je $ 500 per week.’ Ze hebben al dat geld uitgegeven aan het verwerven van onroerend goed, het verwerven van bedrijven die al dan niet winst opleveren voor Cirque. Dit komt allemaal van senior executives en ik kan u vertellen dat ieder van ons die voor Cirque werkt, dacht dat ze buitensporig waren en dat ze het merk verwaterden. Het is gewoon te verzadigd. Nu dit allemaal is gebeurd, heeft niemand van ons meer inkomen. ”

Lamarre zei dat alle ontslagen werknemers deze week een salaris zullen ontvangen, en dat is het dan. Maar voorlopig blijft Cirque de ziektekostenverzekering voor werknemers en werkgevers betalen.

Lamarre verwierp de twijfel dat het bedrijf te groot was geworden, dat de financiële vorm ervan al vóór de COVID-19-crisis onzeker was en dat het merk zichzelf te veel had opgepompt. Cirque’s laatste show in Las Vegas, RUN, was zijn grootste flop ooit op de Strip, zelfs al voor de sluiting van COVID-19 gedwongen te sluiten, en er waren belangrijke creatieve zorgen over de volgende grote show in Montreal onder chapiteau.

“We waren in een groeimodus, en onder normale omstandigheden ben ik van mening dat we waarschijnlijk in zes maanden of een jaar meer waard zouden zijn geweest dan de Cirque du Soleil waard was toen Guy Laliberté het bedrijf verkocht, dat wil zeggen $ 1,5 miljard in 2015 ‘, zei Lamarre. “We waren ons showportfolio aan het optimaliseren. We hebben een enorme ontwikkelingsas gehad. … Niemand kon voorspellen wat er nu aan de hand is. ”

Lamarre gelooft dat Cirque zal overleven en hoopt dat provinciale en federale overheden kunnen helpen. ‘Ik hoop met heel mijn hart dat Cirque deze crisis zal overleven’, zei hij. ‘We communiceren met de overheid. Ik sprak veel met de minister van Economie van Quebec, Pierre Fitzgibbon. ‘Ik werk op twee fronten. Aan de ene kant werk ik samen met de regering om ervoor te zorgen dat ik wat steun heb … en die komt uit het Investissement Québec.

Ik sprak veel met de minister van Economie van Quebec, Pierre Fitzgibbon. ‘Ik werk op twee fronten. Aan de ene kant werk ik samen met de regering om ervoor te zorgen dat ik wat steun heb … en die komt uit het Investissement Québec. Zij zullen bedrijven helpen, dus dit is een front. De andere kant is dat we de Caisse de dépôt als een belangrijke aandeelhouder hebben en dat ze ons waarschijnlijk zullen helpen. ” Fitzgibbon zei donderdag dat hij denkt dat er dingen zullen veranderen voor Cirque. ‘Cirque heeft vóór de crisis geld verdiend en zal weer geld verdienen als het weer beter wordt.’ “Andere landen hebben aangegeven dat ze vanaf juli willen heropenen voor shows. We zullen Cirque du Soleil helpen om ervoor te zorgen dat de liquiditeit na ontslag voldoende is om deze periode te overleven. ”

Bron: Montreal Gazette, redactie Brendan Kelly – In vrije vertaling.
Ticketmaster