Nanouk van der Wal is voorzitter en artistiek leider van het Leeuwarder jeugdcircus Saranti. Hij is ook de man van het organiseren in de Friese hoofdstad van Saranti’s Kerstspektakel in nauwe samenwerking met het Schaaf City Theater. Op de zondagmiddag voor Kerst vindt het spektakel ,want dat is het, voor de zesde keer plaats.

Tekst Simon Visser foto’s en film Saranti pr

NapPas

Het is ook een traditie aan het worden, dat gastoptredens aan het programma van Saranti worden toegevoegd. Waarom eigenlijk gastoptredens? Nanouk van der Wal: ,,Dat is allemaal ontsproten uit een spontane actie. We hebben gastoptredens gehad van ondermeer een kinderkoor en een dansgroep. Voor de zesde editie hebben we drie jeugd-kindercircussen uitgenodigd, het kindercircus Okidoki uit Meppel, het jeugdcircus Caroly uit Goor en het jeugdcircus Pavarini uit Zwolle. Verder nog het Witova Trainingscentre uit het Friese Hallum en de Dansstudio Urbanraw uit Leeuwarden’’.

Hoog niveau

Nanouk van der Wal ziet zijn inspanningen beloond. In het Schaaf City Theater, de Leeuwarders spreken van Zalen Schaaf, waren driehonderd stoelen neergezet en die zijn ook allemaal bezet. Aangezien er in de voorverkoop al tweehonderd kaarten de deur zijn uitgegaan, komt een uitverkochte zaal niet als een verrassing. Het enthousiaste publiek geniet van negentig minuten kinder-en jeugdcircus van hoog niveau. Richard Klompstra in de rol van Kerstman is een uitstekende spreekstalmeester. Steeds draagt hij een groot boek met zich mee om van daaruit de acts aan te kondigen. Het Schaaf City Theater is in kerststemming aangekleed en voegt daarmee een extra dimensie toe aan Saranti’ s zesde Kerstspektakel.

Emotioneel tintje

Saranti verzorgdt uiteraard de meeste nummers. Voor drie oudere meisjesleden van Saranti is dit hun laatste optreden. Dat geeft een emotioneel tintje aan deze show. Over de toekomst hoeft Saranti zich overigens geen zorgen te maken. In de Saranti-junioren-en pupillen zit voldoende talent. Een groot Saranti-talent is inmiddels Lisanne Dijkhuis. Dat laat ze zien in haar schitterende doekennummer. Ze werkt voortreffelijk en op flinke hoogte aan twee blauwe doeken. Het zou me niet verwonderen, wanneer directeur Sander Balk van het Friese familiecircus Salto uit Sneek over niet al te lange tijd een beroep op haar doet voor niet alleen Salto, maar ook voor zijn Kerstcircus Sander and Friends.

 

Met één been trappend

Saranti verschijnt verder op de bühne van het Schaaf City Theater met duojonglage met drie duo’s met balletjes, met een grote groep in een uitstekende combinatie van trampoline en lange mat, met duoacrobatiek van vier tweetallen, met een grote groep met ondermeer het bouwen van aansprekende piramides, het dansen van de cancan, met limbodans, met prachtige groepsacrobatiek,waarin hand op hand-en krachtacrobatiek waren verweven, het lopen op grote ballen en niet te vergeten de imponerende fietsacrobatiek met eenwielers in alle maten op een niet gemakkelijke stellage. Niet alleen op de stellage wordt op de eenwielers vakwerk afgeleverd, maar ook op het toneel van het Schaaf City Theater. Zoals touwtjespringen op de eenwielers en met één been trappend op de eenwielers. Chapeau.

Kubus

Ook Okidoki, Caroly en Pavarini laten het publiek volop genieten. Het Meppeler Okidoki met lopen op het strakke koord, komische duoacrobatiek en diabolo. Caroly uit Goor (Twente)  met schitterende luchtacrobatiek van een meisje en twee jongens in een kubus en met duojongleren. Eerst met keulen, later met balletjes. Solo wordt er zelfs met zeven balletjes gejongleerd. Het Zwolse Pavarini laat zich heel goed zien in Leeuwarden met een grote groep met fietsacrobatiek op eenwielers en ook met het jongleren met keulen. Opnieuw met een grote groep, vaak in de rol van robots. Dus grotendeels in slow motion gebracht, Soraja van de Dansstudio Urbanraw krijgt het publiek volop aan het dansen en twee jeugdige leden, een jongen en een meisje van deze dansschool verbazen met hun enorm ritmegevoel. Bente Visser uit Stiens vertegenwoordigt het Trainingscentrum Witova op geweldige wijze met een zeer aansprekende colour guard act met een sabel, een vlag en een geweer. Met een zinderende finale met alle artiesten op het toneel wordt in stijl afscheid genomen van een zeer meelevend publiek.