Vanaf zaterdag 13 september 2014 gaat het Nationaal Circusjaar van start. Dat betekent dat er veel wordt georganiseerd in Nederland met het thema circus. Zo komt er een circussymposium, er zijn activiteiten bij Circo Circolo, Rotterdam Circusstad, een Circusgala, maar het begint allemaal bij het Kermis en Circusmuseum in Steenwijk. Wat er precies allemaal staat te gebeuren is nu nog niet helemaal vastgesteld of uitgewerkt, we hopen in de loop van de tijd meer informatie te verstrekken. In ieder geval nu al een reden om in het menu van Circusweb een aandachtspagina toe te voegen. Met dit circusjaar hopen alle deelnemers en organisaties een positieve bijdrage te gaan leveren aan de promotie van circus in zijn algemeen. Alle organisaties die te maken hebben met circus of circusproducties zijn direct of indirect betrokken bij het organiseren van activiteiten. Dit gebeurt door het samenwerkingsverband onder de leiding van de Stichting Circuscultuur.
Nationaal Circus Jaar 2014-2015 in de startblokken
Recent werd circuscultuur erkend als Immaterieel Erfgoed. Aanleiding voor de Stichting Circus Cultuur het initiatief te nemen voor een Nationaal Circus Jaar. Doel is om alle verschijningsvormen, de groei en de veranderingen in de circuscultuur onder de aandacht van het publiek te brengen.
Het fenomeen circus heeft de laatste decennia opmerkelijke ontwikkelingen doorgemaakt. Eén daarvan is de enorme uitbreiding van entertainmentmogelijkheden voor het publiek. Er zijn meer keuzemogelijkheden en variëteiten dan ooit om met kunst en cultuur in aanraking te komen. Circus is daarvan een wezenlijk deel geworden.
Een paar feiten:
– Het Wintercircus, in het theater of in een tent, is in alle regio’s een deel van de kersttraditie geworden.
– Nog steeds sieren circustenten de steden en dorpen met programma’s die aansluiten bij de beleving en de behoeften van een breed publiek: Voorbeelden hiervan zijn de Nederlandse circussen zoals Magic Circus, Circus Sijm en Nationaal Circus Herman Renz.
– Theaters programmeren in toenemende mate internationale circusgezelschappen: Ashton Brothers, Cirque du Soleil, Cirque Eloïze, The Seven Fingers
– Steeds vaker werken jonge circusartiesten mee aan tv-programma’s als Holland Got’s Talent en de X-Factor en zijn daar succesvol
– Meerdere kleine, maar ook twee grote internationale festivals zijn actief in Nederland: Circo Circolo in Liempde en Circusstad festival in Rotterdam
– Ongeveer zestig amateurcircusscholen in Nederland brengen kinderen, jongeren en volwassenen in aanraking met circuscultuur en richten zich in toenemende mate op het ontwikkelen van talent.
– Sinds 2006 zijn twee hogescholen gestart met een HBO bacheloropleiding circus: Codarts met Circus Arts in Rotterdam en Fontys met AcaPa in Tilburg. Beiden zijn volwaardige internationaal georiënteerde opleidingen en maken deel uit van FEDEC, de Europese federatie van Circusscholen.
– Nederlands talent is intussen geaccepteerd op wereldniveau bij gezelschappen als Cirque du Soleil, The Seven Fingers, Eloïze en Cie XY en in gerenommeerde circusfestivals als Monte Carlo en Cirque de Demain (Parijs).
– In Amsterdam (BOOST) en Rotterdam (Circonstruction) zijn werkplaatsen gestart voor het ontwikkelen van jonge makers voor circustheater.
Alle reden dus om een en ander te vieren met een Nationaal Circus Jaar.
Vanaf september zijn er tal van activiteiten die het circus in al haar vormen laat zien. Zie www.circuscultuurnederland.nl voor een overzicht.
Het Nationaal Circusjaar wordt op 13 september geopend in het Kermis- en Circusmuseum in Steenwijk met de tentoonstelling ‘Het Circusboek – bekijk jij het even’. 150 jaar circus jeugd prentboeken van vroeger tot nu.
fotograaf: Arthur Hofmeester