De Got Talentshows in diverse landen scoren hoge kijkcijfers. Acts die circusgerelateerd zijn en spectaculair, verzorgen bij de vaste juryleden soms jawbraeking reacties. Bij ons vaste circusbezoekers zijn dit soort optredens meer momenten van herkenning. Vandaag de spotlights op Joachim Vlerick(18) uit het Belgische Zingem die sinds zijn tv-optredens al in een aantal Franse circussen zijn opwachting mocht maken.

Of het nu gaat om een vrolijke hondenact zoals van Amber Karstens, die nu te zien is bij Circus Hollandia, of van artiesten zoals Angels Inc, die bij Britain”s Got Talent beloond werden met een staande ovatie in de halve finale, er is steeds vaker sprake van zij-instromers via dit soort talentenprogramma’s in de echte circussen. Denk hierbij ook aan Nigel Voets en Michael Betrian en zo zijn er nog veel meer circustalenten ontdekt.
In België wordt op deze manier een multitalent gespot, een alleskunner op circusgebied.

 

Maak kennis met Joachim Vlerick (18) uit Zingem die dankzij zijn vader die circusartiest was met een dierendressuur op zeer jonge leeftijd (2) al besmet wordt met het circusvirus. Inderdaad, het kan dat je op deze leeftijd al weet wat je grootste droom is.

Joachim komt niet uit het traditionele circusmilieu. Vader Kristof Vlerick begint Joachim al van zeer prille leeftijd (2 jaar) te trainen in verscheidene circusdisciplines. Zoals elke jongen doorloopt hij zijn schoolperiode als geen ander en hij studeert dit jaar af als schrijnwerker, wat weer bijzonder handig blijkt bij het ontwerpen van circusattributen.

Joachim bij Grand Cirque Royal in Valenciennes.

Autodidact
Naast het volgen van de traditionele schoolopleidingen oefent Joachim zijn hele jeugd door en besteedt al zijn vrije tijd aan het oefenen van nieuwe acts met hulp van zijn vader. Via youtube bestudeert hij acts van andere circusartiesten, je kunt wel stellen dat Joachim een autodidact circusartiest is. Zijn doel is het bereiken van de perfectie . Natuurlijk is hij dolblij met zijn eerste circuservaring bij Renz International op 12-jarige leeftijd. Dit circus geeft veel jonge circusartiesten de kans op piste ervaring en op het verbeteren van hun circusacts aan de hand van de reacties van het enthousiaste circuspubliek.

Hart ligt bij het circus
Joachim krijgt daarna de kans om zich te presenteren op gala’s, evenementen, parades,
middeleeuwse toernooien, dit dankzij zijn veelzijdigheid. Daarnaast werkt hij al geruime tijd voor de bekende Franse zanger/muzikant en organisator van evenementen Bruno Djarane. Uiteraard vinden er ook al verscheidene optredens plaats bij binnen- en buitenlandse circussen, voornamelijk in Frankrijk, want zijn hart ligt immers bij het circus.
Joachim brengt o.a. Rola-Rola, jongleeract, vuurshow en fakiract, en bekwaamt zich momenteel verder in het voltige rijden te paard.
In 2021 neemt hij deel aan Belgium’s Got Talent en wordt door de jury én publiek met een staande ovatie en applaus, en met vier ja’s haalt hij de halve finale.
België is enorm trots op deze talentvolle circusartiest die nog veel plannen heeft voor een fantastische circustoekomst.

Vuurfakkels
Joachim weet als geen ander dat er een bijzondere interesse is naar ‘old school acts’. Zo werkt hij met zijn rola-rola act met glazen die in pyramide van 8 planken hoog in piste zijn opgebouwd, wat het act nog gevaarlijker maakt. Tijdens het al moeilijke act jongleert hij tevens met 5 vuurfakkels en vuurspringtouw. Dit is zelden of nooit vertoond. In de toekomst zullen we vast nog wel veel horen van deze ambitieuze circusartiest.