27 januari 2019

Mooie opkomst en show bij Tilburgs Winter Wonder Circus

Interview

Een lange rij wachtenden voor de kassa. Tekst en foto Cedric Stalpers

TILBURG – Voor de zevenjarige Tilburgse die haar verjaardag vierde in het Tilburgs Winter Wonder Circus was het mogelijk de eerste kennismaking met de wereld van zand en zaagsel. Voor oudere circusliefhebbers betekende het wintercircus een weerzien met een circus dat enkele jaren geleden in ons land reisde.

Tussen 25 januari en 3 februari is het circus weer even terug in Tilburg en ziet het publiek Marlon (zoon) en Roman (vader) Zinnecker met veel plezier hun dieren – zwarte Friese hengsten, pony’s schimmels en steppekamelen – dresseren in de piste. Dochter Mandy heeft een fraaie act op het strakke koord, voorafgegaan door een zweefdoeknummer van schoonzus Nadja Scholl. Verschillende acts, zoals die van een fraaie equilibriste, en de fraaie belichting zijn nieuw.
Eveneens nieuw is het lokale jeugdcircus Pinilotta, dat na de pauze een podium krijgt voor een korte act met een hoog tempo. Door de zenuwen bij de jonge artiesten gaat niet alles vlekkeloos, maar het tempo – op vrijwel ieder moment zijn er verschillende handelingen simultaan te zien – maakt veel goed. De act wordt extra leven in geblazen door meeslepende muziek van The Greatest Showman. Die titel lijkt dit weekeinde te slaan op Kevin van Geet. Hij is de man die de jarige en vele andere bezoekers naar deze voorstelling heeft gekregen. De belangstelling is dit weekeinde zo groot dat er een lange rij staat bij de kassa. De climax van de show wordt gevormd door de familie Donnert met een energieke acrobatiek te paard. Deze Hongaarse familie heeft verschillende prijzen gewonnen, waarvan een is overhandigd door Prinses Stephanie van Monaco. Net als Van Geet benadrukt de familie, in gesprek met de pers, het belang van dierenwelzijn: “We besteden veel zorg een goede voeding en voldoende rust voor onze dieren, opdat ze niet overwerkt raken. De dieren vertonen hun kunsten voor een beloning en om het plezier dat ze eraan beleven. Circuspaarden bereiken een relatief hoge leeftijd omdat er zo goed voor hen gezorgd wordt. ”Meer dan 250 jaar geleden stonden paarden ook centraal in sergeant-majoor Philip Astleys circus. De hoge opkomst bij Winterwondercircus bewijst dat deze kunstvorm tweeëneenhalve eeuw later nog steeds jong en oud fascineert.
redactie CW: dit circus gaat vanaf februari weer verder onder de naam Circus Maximum, zie de facebook pagina https://www.facebook.com/circusmaximum/