22 april 2020

Miss Yvonne voor de leeuwen

Geschiedenis – De succesvolle roofdierentrainster Yvonne Berman (Katherina “Tini/Trijntje”Yvonne IJzerman, in 1929 geboren in Benthuizen) werd steeds geëngageerd door de beste circussen. Ze was onder andere te zien bij;  Hagenbeck, Mikkenie, Carré, Krone, Williams, Franz Althoff, Bertram Mills, Blackpool Tower Circus en Carl Althoff.

Klant’s Dressuurschool

Bij Erie Klant’s Dressuurschool in Valkenburg werd zij opgeleid tot dompteuse. Ze was enige jaren gehuwd met roofdierentrainer Adriaan Berman. In 1952 had ze haar eerste optreden, in de piste van circus Willy Hagenbeck, met een leeuwennummer. Later werkte ze nog met vele andere roofdieren, zoals tijgers, ijsberen, luipaarden, panters en kraagberen.

Circus Krone

In 1973 sloot zij haar schitterende loopbaan af na een tournee met circus Krone. Daarna bleef ze nog jarenlang in dienst van Krone, als hoofd van de kassa afdeling. In 1988 stapte ze uit de circuswereld en bracht de rest van haar leven door in haar thuisland in Rijswijk. Daar overleed zij op 20 oktober 2013, op 84-jarige leeftijd.

In het grote geschiedenisboek van het circus blijft de naam “Miss Yvonne” voortleven.

Miss Yvonne

Miss Yvonne

Miss Yvonne

Miss Yvonne

Leidsch Dagblad 15 april 1965

Met dank voor de tekst en de foto’s uit het archief van Rob Donkers