De artiestenbranche heeft zich flink geroerd in de discussie over de wet die ging over de afschaffing van de VAR, en met succes. Dit nieuwe systeem brengt namelijk nogal wat rompslomp met zich mee en artiesten zitten daar met hun grillige arbeidspatroon bepaald niet op te wachten. In Nederland kennen we de artiestenregeling en kort gezegd komt die erop neer dat in principe iedere optredende artiest verloond moet worden. Alleen met een VAR was het tot nu toe mogelijk om uit dat verloningscircuit, en dus uit de artiestenregeling, te blijven.
Vrijstelling artiesten
Afschaffing van de VAR zou in theorie betekenen dat de iedere artiest na ieder optreden voortaan verplicht verloond zou moeten worden en dat is niet te doen. Daarom heeft de staatssecretaris besloten om artiesten vrij te stellen van het gebruik van de modelovereenkomst. Artiesten kunnen nu volstaan met een schriftelijke mededeling (desnoods per e-mail) richting opdrachtgever waarin zij aangeven dat de artiestenregeling buiten werking wordt gesteld en dat er dus een bruto gage mag worden uitbetaald. Deze keuze, want dat is het in feite, moet je kenbaar maken vóór uitbetaling van de gage. Dit lijkt een wel erg gemakkelijke manier om de artiestenregeling (en daarmee de rompslomp van het verlonen) te omzeilen… en dat is het ook.
Voorbeeldtekst
Wel is het belang om de tekst van die keuze zorgvuldig te formuleren. Op de site van Dick Molenaar (www.allarts.nl) staat een voorbeeldtekst die je standaard kunt gebruiken. Realiseer je wel dat er bij gebruik van die tekst geen belasting en sociale premies meer voor je worden afgedragen. Geld reserveren voor een aanslag inkomstenbelasting achteraf lijkt daarom geen overbodige luxe. Ook moet je bij consequent gebruik jezelf afvragen of het niet beter is om een btw-nummer aan te vragen. Ook met deze kwestie kun je maar beter niet achteraf geconfronteerd worden. Conclusie: het wordt na 1 mei voor artiesten allemaal een stuk gemakkelijker en overzichtelijker, maar blijf op je hoede. Tekst Backstage belastingadvies