Succesvol Kerstcircus Haarlem geniet na van bijzondere editie

HAARLEM – Kerstcircus Haarlem kijkt tevreden terug op het seizoen 2018/2019. Zeker omdat er 5000 bezoekers meer naar het circus kwamen in vergelijking met afgelopen jaar. Wellicht is dit te danken aan de nieuwe marketingstrategie van Kerstcircus Haarlem met een start in juni 2018. De online verkoop werd eveneens rond die tijd gelanceerd, vroeger dan ooit tevoren met tal van hele leuke voorverkoop aanbiedingen, in samenwerking met diverse partners zoals ANWB, Postgiroloterij, Ticketveiling en Social Deal, let volgend jaar al op vanaf de zomer, dan kun je je slag slaan!

Voorverkoop in WC Schalkwijk
Een belangrijke bijdrage aan het toenemend bezoekersaantal was de zichtbaarheid van Kerstcircus Haarlem vanaf begin november in Winkelcentrum Schalkwijk, waar een zeer gewaardeerde circusspeelplaats te bezoeken was. Hier kon men maar liefst met 10% korting de circustickets aanschaffen terwijl de kinderen zich konden uitleven op circusmaterialen.
Kerstcircus Haarlem gaat dit komend jaar zeker weer realiseren gezien de respons.
Het circus realiseerde dit jaar nieuwe ideeën, zoals een leuke kinderboerderij bij de entree, met foodtrucks, en een hoop leuke attracties, allemaal ook gratis te bezoeken zonder dat je een circusticket hebt. Veel Haarlemmers brachten ons een bezoek.


Kerstcircus Haarlem en cultureel erfgoed
Twee middelbare scholen in Haarlem maakten op 21 december de generale repetities mee, het Haarlem College en het Sterrencollege, zodat de artiesten al voor de première konden aftasten welke acts goed overkwamen bij het publiek en wat er nog moest worden bijgestuurd. Dat heeft gezorgd voor veel enthousiasme onder de scholieren, en later onder de familieleden, die in navolging voor het hele gezin tickets kochten. Kerstcircus Haarlem werkt aan het stimuleren van de belevenis van Cultureel Erfgoed, bijna 2000 scholieren die nooit eerder een circus hadden bezocht waren vol van verwondering en verbazing, en hebben zeker nu van circus leren houden. Wellicht zetten deze leerlingen ooit de traditie voort om dit erfgoed door te geven aan de volgende generatie. The Next Generation, het thema van het circusprogramma 2018/2019. Het leuke is dat voor het komende seizoen al meer scholen belangstelling hebben getoond voor het bijwonen van zo’n premièrevoorstelling. Wellicht begint Kerstcircus Haarlem hierdoor al dagen eerder met voorstellingen.


Sociaal Circus
Kerstcircus Haarlem is ook een sociaal circus. Zeker in deze economisch betere tijden als het goed gaat, is het ook tijd om iets over te hebben voor anderen.
Serious Request besloot op veler verzoek van Nederlanders, om actie voor eigen land te voeren, in plaats van het buitenland te ondersteunen. Een welkome verandering, het klonk allemaal leuk. Kerstcircus Haarlem ondersteunde deze actie, vooral met een inzameling voor levensreddende middelen, zoals meer AED’s in Nederland. Ook in het circus, waar veel grootouders met kleinkinderen komen kan zo’n AED noodzaak zijn. Hartveilig Haarlem is het thema van de gemeente Haarlem van volgend jaar. Helaas, net zoals de landelijke actie, viel de opbrengst in het circus tegen, ondanks dat het Rode Kruis een prachtig podium kreeg voor zo’n 1000 genodigden bij de première. Het in de speciale witte ton ingezamelde bedrag is inmiddels overgedragen aan het Rode Kruis en dit krijgt nog een bescheiden vervolg.
Sociaal Circus op een ander vlak was meer geslaagd. Meerdere groepen mensen die normaal gesproken alleen mogen dromen van een circusticket, werden op ons verzoek naar gemeente Haarlem onthaald op een grandioze circusdag, te beginnen met een circusworkshop in het echte circus, gevolgd door tickets voor de voorstelling en als toetje nog eens een consumptie van de directie van het circus. Zij genoten met volle teugen van alles wat het circus te bieden had.


Komt het Zien!

Klapper op de vuurpijl van Kerstcircus Haarlem was wel de voorstelling met audiodescriptie. Nietsvermoedende bezoekers merkten er niets van, maar een groep van zo’n 25 blinden en slechtzienden genoten via hoofdtelefoons van hilarische blindentolken van de Stichting Komt het Zien! die de voorstelling heel treffend omschreven. Tot op een poëtische omschrijving van de koplampen inclusief verpakking van een van de assistenten bij de rola rola act.. het leverde heel wat geschater op van de mensen die meeluisterden. Voor dat de voorstelling begon mochten deze groep blinden en slechtzienden voelen aan de buik van de circusdirecteur, aan de strapaten waaraan een acrobaat hangt, of voelen aan de spierballen van de circusartiesten, aan een trapeze, of staaldraad voor de hoge draad en aan het Cyr Wheel. Het kon van dichtbij bewonderd worden, zodat deze mensen zich een beter beeld konden vormen van deze voorstelling.

Gunstig klimaat
Wat kunnen we er nog aan toevoegen? Kerstcircus Haarlem kijkt tevreden terug op dit Kerstcircusseizoen. De fijne reacties van vele bezoekers, de samenwerking met de scholen, de samenwerking met het Rode Kruis, en met de Stichting Komt het Zien, de reactie op alle aaibare dieren van de kinderboerderij, het meezingen met de zwoele stem van de zingende worstenbakker. Op een sneeuwbuitje na werd het bezoekers niet te moeilijk gemaakt om naar het circus te reizen. De geweldige opkomst smaakt naar meer en geeft een fijn vertrouwen in een nog betere toekomst.

Seizoen 2019 – 2020
Kerstecircus Haarlem maakt nu al weer nieuwe plannen voor de 28e editie. Inmiddels zijn de eerste artiesten voor komend Kerstcircus Haarlem alweer geboekt, inclusief de eerste bedrijfsfeesten. De directie en het fantastische team van het Kerstcircus Haarlem zullen de dit jaar ingeslagen weg blijven volgen met als doel het ongekende succes van deze editie te overtreffen. Vanaf 18 december komen er voorstellingen voor middelbare scholieren en op vrijdag 20 december is de premièrevoorstelling. Het Kerstcircus Haarlem 2019/2020 speelt tot en met 5 januari!