ROTTERDAM – Je kunt wel stellen dat ik in het verleden wel een paar schoenen heb versleten in het Magic Circus. Inderdaad, ambtshalve, omdat een pr vrouw van een circus gewoon voeling moet hebben met zo’n bedrijf en vaak ter plekke moet zijn. Die ziet met andere ogen dan de artiesten en directie wat nieuwswaardig en bijzonder is en een goed plekje in de kranten krijgt. En… de grap is, als je 20 keer per jaar de show ziet, zie je 20 keer per jaar hoeveel er veranderd is sinds de vorige keer dat je er was. Heel bijzonder…

Eenmaal  verknocht aan dit circus, dan blijf je dat ook.
Zeker in de allereerste shows van het jaar kun je getuige zijn van de “magic” van dit Magic Circus. Ter vergelijking: als theaters beginnen met een nieuwe productie, kunnen ze met behulp van bakken cultuursubsidie of veel sponsorgeld één of meer maanden oefenen op een voorstelling voordat het publiek eraan blootgesteld wordt. Vervolgens komen er enkele try-outs om af te tasten hoe het publiek reageert op al dat moois, zodat het een en ander nog kan worden bijgesteld, daarna is men dan eindelijk klaar voor het grote werk en kan men beginnen aan de promotie via gelikte videofragmenten, mooie fotoserie’s en gekochte krantenpubliciteit, evt. televisiespotjes voorafgaand aan de eerste shows voor publiek.

NapPas

Bij het Magic Circus gaat het TOTAAL anders. 14 dagen voor de show begint moet het materiaal gekeurd worden, uitgetest, de show moet qua artiesten worden bedacht en samengesteld, het thema verzonnen, de website en facebookpagina bijgewerkt, de eerste persberichten samengesteld, kortom, het wagenpark en circusmateriaal moet er piekfijn uit komen te zien. Twee dagen voor de eerste show staat de tent op zijn plek en kunnen de repetities beginnen, er wordt gebrainstormd, maar dan is het dus echt zover. Er moet een show worden gebracht. Ieder jaar gebeurt het weer… je kunt er op wachten, op het laatste moment blijkt dan dat bepaalde artiesten niet of nog niet op komen dagen en moet er snel iets worden geregeld en als dat eenmaal is gelukt, dan kan de koffie worden gezet, de popcorn worden gebakken, de kaartverkoop van start.

Deliplein Rotterdam

Zaterdagmiddag op het Deliplein, net als ieder jaar om deze tijd een snijdende oostenwind, dus mijn thermo ondergoed onder mijn kleding is niet overbodig. In een pril voorjaarszonnetje zien we voor de tent de rij bezoekers groeien. Een uit de kluiten gewassen beveiligingsman houdt een oogje in het zeil, zelfs hier op het vriendelijke Deliplein schijnt dat nodig te zijn. En dan gaat de tent open, heerlijk verwarmd. Wat is nu de Magic van het Magic Circus? Deze show op het Deliplein is maar 2 keer te zien, daarna gebeuren er weer hele andere dingen met andere artiesten in dit circus. Net zolang tot de show goed is blijft het veranderen, de grap is, meestal is ie precies goed op 11 november, de laatste dag dat het Magic Circus speelt in die samenstelling…. ergens in Utrecht. Tot die tijd is het Magic Circus Altijd Anders, iedere dag weer. Wil je deze show nog zien, dan is zondag de 25e februari echt de allerlaatste keer dat je hem kunt zien ga snel kijken op het Deliplein… want morgen is het weer anders. 
Circusweb is de laatste tijd door die fotoseries een stuk trager geworden, we werken er aan, maar voor de volgende reportage even geduld dus.