Leuk weetje: Tompoes vernoemd naar circusartiest

De tompouce of tompoes (beiden mag) is een super populair gebakje. Vooral bij de Hema is het een veelgevraagd product, ze verkopen daar zo’n 14 miljoen per jaar van. Meestal uitgevoerd met een roze topglazuur, maar als er een Oranje feestje te vieren is worden de tompoezen ook aangepast aan het feest en is de bovenkant oranje. Bij de Hema zijn de tompoezen ook te bestellen met een foto op de bovenkant.
Dit oerhollandse gebakje is heerlijk zoet, de inhoud is romig met een vanillesmaak en de bladerdeeglaagjes zijn lekker krokant gebakken. Loopt het water je al in de mond?
Per 100 gram Per portie van ca. 90 gram
Energie (kcal) 288 259
Eiwit (gram) 3,8 3,42
Koolhydraten (gram) 36,5 32,9
Vet (gram) 13,9 12,5

 

 

 

 

De allereerste tompouce in Nederland werd gemaakt door een Amsterdamse bakker. Het leuke is dat de naam geinspireerd is op de naam van een artiest uit de circuswereld.  Dit jaar nu het fenomeen circus 250 jaar bestaat is het een extra reden om dit te vieren door een tompoes te gaan eten bij de Hema.

Tom Thumb
In het Amerikaanse circus Barnum in 1858 werkte een 63,5 cm lange dwerg die optrad onder de naam General Tom Thumb. Zijn echte naam was Charles Sherwood Stratton (foto: wikipedia)
Dit circus van Phineas T. Barnum tourde van 1844 tot 1845 door Europa en kwam ook in Nederland.
Tom Thumb was een voorbeeld voor een dwerg uit Friesland, Jan Hannema die zichzelf dankzij Stratton Admiraal Tom Pouce noemde. En de Nederlandse versie van dit gebakje werd dus vernoemd naar deze circus en kermisartiest.

Oorsprong

Het idee voor het gebak Tompouce ontstond  eeuwenlang eerder in Frankrijk. Twee laagjes bladerdeeg met room ertussen werden al in 1651 gesignaleerd onder de naam Millefeuille. In Italië bijna dezelfde naam: mille foglie. In België ‘boekske’ of ‘glacéke’. In de Verenigde Staten noemen ze het de ‘Napoleon’, omdat de millefeuille ook wel ‘napoleonbaksel’ wordt genoemd. Ook in Zweden, Noorwegen en zelfs Rusland wordt het zo genoemd.

Moeilijk om te eten

Jan Hannema uit Friesland noemde zichzelf Admiraal Tom Pouce. Hij was vooral veel te zien op kermissen in heel Europa. Hij stierf in 1878 op 40-jarige leeftijd.  Informatie Museum Martena in Franeker

Kliederboel?

Overigens is het een hele opgave om dit lekkere gebakje op te eten zonder er een kliederboel van te maken. Er zijn al hele studies van gemaakt en de Hema weet zelfs vijf van die manieren om de tompoes te eten in beeld te brengen. Kijk eens hoe deze dame dat oplost. Nu weet ik zeker dat je zin hebt om ook zo’n tompoes te gaan eten. En als je dat doet, denk dan eens aan die kleine Jan Hannema uit Friesland.

https://www.hema.nl/inspiratie/eten-drinken/hoe-eet-je-een-tompouce