Tekst en foto’s: © Vincent Wols

Op 02 maart werd  de Club van Circusvrienden van de Kring Duin en Bollenstreek gastvrij ontvangen door het Circus Maximum. De Kring Duin en Bollenstreek organiseert regelmatig bijeenkomsten met informatieve sprekers binnen de circus en entertainment wereld. Niet in een zaal, maar in de circustent van Circus Maximum dat momenteel gasteert in Zoetermeer.

Organisator Herman Tetteroo ging na afloop van de circusvoorstelling in gesprek met de artiesten Nadja Scholl en Willy Soeurt (Clown Davy) en Kevin van Geet van het Circus Maximum.

Kevin & Herman in gesprek

Nadja Scholl, partner van een van de familieleden van de circusfamilie Zinnecker, dat het voor circusfamilies hard werken is – zowel in als buiten de voorstelling – en afhankelijk is van de bezoekersaantallen in hoeverre men zich daar in deze tijd van kan onderhouden. De betaling van de ingehuurde artiesten, gaat immers voor de opbrengst voor de familie. Toch klaagt ze niet en licht toe dat ze haar werk met veel plezier en passie doet, zoals de meeste anderen. Nadja moet verder, de microfoon gaat naar Clown Davy…

Clown Davy – zelf de 3e generatie circusartiest – is enkele dagen geleden weer begonnen in de circusvoorstellingen van Circus Maximum. Het is niet voor het eerst dat hij werkt in het Circus Maximum voor Kevin van Geet Circusproducties. De samenwerking begon een jaar of 4 geleden en sindsdien weten ze elkaar regelmatig te vinden. De geboorte van kinderen en zijn gezinsleven deden hem besluiten om niet meer langdurig mee te reizen met circussen. Daarnaast vindt hij het leuk om afwisseling te hebben in zijn werk, zoals verjaardagspartijen, circusvoorstellingen, etc. en verschillende doelgroepen. Hij werkt bij voorkeur in Nederland, zo ‘bekend’ hij.

Herman in gesprek met Willy alias clown Davy

Met de investering in een nieuwe circustent en een nieuwe kantoorwagen en truck voor Kevin van Geet moet het toch wel goed gaan? Zo meent gespreksleider Herman Tetteroo… Kevin van Geet maakt zich inderdaad niet meteen zorgen. Wel zijn er diverse factoren waar circusondernemingen rekening mee moeten houden.

Circus Maximum heeft dit jaar inderdaad geïnvesteerd in een nieuwe circustent, om daarmee toekomst bestendig te kunnen blijven en bijvoorbeeld goed te kunnen inspelen op de winterperioden.. Men heeft binnen Circus Maximum bijvoorbeeld nagedacht over de verkoop van de 14 paarden. Behalve dat men daarmee de negatieve vooringenomenheid over dierenwelzijn in circussen vooruit is, reduceert men ook de vaste kosten. Van Geet ziet scherp dat circusondernemingen – los van of het waar is en men het er mee eens is – te maken hebben met de invloed van het veranderende maatschappelijk denken over het werken met dieren in circusondernemingen. ‘Daar kun je niet omheen’. Het stelt een circusonderneming tevens in staat om zich sneller en gemakkelijker te verplaatsen en flexibeler te kunnen inspelen op de verschillende entertainment vragen door de verschillende seizoenen heen. Circusondernemingen moeten ook bewuster omgaan met weersinvloeden, zoals de warmer worden zomers, waarin bezoekers vanwege de warmte minder snel geneigd zijn het circus te bezoeken. Er zijn circussen die om die reden een zomerstop in de tournee inplannen (Zo zal Circus Maximum komende zomer op het terrein naast Kernie’s Wunderland in Kalkar gasteren). Daarentegen worden de kerst- en winterperiodes een steeds belangrijker moment in het jaar om inkomen te genereren, zo weet van Geet, verantwoordelijk voor de productie van o.a. het Kerstcircus Etten-Leur en het Winter Wonder Circus in Tilburg.

Het werd een informatieve middag. Circus Maximum gasteert nog t/m zondag 8 maart a.s. in Zoetermeer. Daarna zal het circus verder trekken naar Voorburg, Ede en IJsselstein. De Kring Duin- en Bollenstreek organiseert in november weer een bijeenkomst. Informatie vindt men op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/groups/575751362487553/

Circus Maximum staat er mooi bij in Zoetermeer

 

TicketmasterSale / Solden 2021Sale / Solden 2021