Donderdagmiddag 3 april scheepte een wel heel bont gezelschap in aan de kade voor het Amsterdamse Pulitzer Hotel. Op het programma stond een grachtentocht in aanwezigheid van de meest in het oog lopende Kooza artiesten in de vernieuwde salonboot van het hotel. Kooza is inmiddels twee weken in de hoofdstad en de artiesten wilden maar wat graag hun ervaringen delen.

simondewinterVan onze speciale verslaggever Simon de Winter

“De Nederlanders zijn iets minder vocaal dan de Duitsers, we komen net uit München, bij het tonen van hun waardering. De staande ovaties die we hier nu toch wel vaak krijgen zijn wél telkens een aangename verrassing!”.  Het groepje artiesten is merkbaar blij met hun huidige speelstad en laat zich het boottochtje welgevallen. Wanneer een journalist vraagt of ze al eens een coffeeshop van binnen hebben gezien wordt er een beetje schaapachtig gelachen.

Vanaf het begin

Gelukkig zijn er clowns om het ijs te breken wanneer je in een kleine boot tegenover zes volledig gemaquilleerde, gekostumeerde Cirque du Soleil artiesten zit. Na enkele grapjes wordt er druk gekletst en komen er interessante gesprekken op gang. Zo komt niemand van de zes uit een circusfamilie en leren we dat The Innocent, Stephan Landry, er al vanaf het begin bij is. Kooza ging april 2007 in première in Montréal en is voor het eerst in Nederland. Vorige zomer was de show te zien in de belgische badplaats Knokke.

Elektriciteit

kooza vaart uit

Ik had een gesprek met The Trickster, Philippe Bélanger. Inmiddels nummer 14 want in tegenstelling tot Landry´s personage is de bezetting voor deze rol iets minder standvastig. The Trickster heerst over de wereld van Kooza en zijn aanwezigheid brengt elektriciteit op de bühne. Hij neemt De Onschuld op sleeptouw door zijn eigen verbeelding, hij daagt hem tegelijk uit en ontfermt zich over de man met de vlieger. Op de vraag of iedereen The Trickster kan zijn moet Philippe niet lang nadenken: “Mijn personage is een delicate balans tussen acrobatiek, dans en vooral acteren. Bovendien is de interactie met The Innocent vitaal, daarom zijn een persoonlijke klik met Stephan en feilloos gevoel voor timing onmisbaar.”.

Soleilsaus

Kooza artiesten

Kooza gaat volgens Cirque du Soleil terug naar de roots van het circus. Volgens Philippe vertaalt zich dat in op zichzelf staande acts en krachtige gezichten, uiteraard overgoten met een Soleilsaus van prachtige muziek en een rode draad waar je niet alleen bij wegdroomt, maar ook achteraf over nadenkt. David Shiner, zelf clown én regisseur van de show, heeft wel wat met circus. Zo stond hij met zijn komische acts onder andere in het Wereldkerstcircus in Carré, Circus Knie en Roncalli. De clownerie in Kooza is subtiel en toch alomtegenwoordig. Je zal vaak achteraf pas denken: “ow ja, dat waren de clowns.”. Shiner heeft geleerd van zijn publiek én van het circus en geeft Kooza nu aan U terug.

Kooza cast vaart op grachten

 

 

Tot 27 april

Nog tot en met 27 april 2014 kan u deze Soleilparel zien in Amsterdam, daarna gaan ze door richting Wenen en het zonnige PortAventura (Tarragona). En ook zonder het akelige dodenrad (uit wegens ziekte) is Kooza een fenomenale traktatie top-circus. Twijfelt u toch nog? Even de aanstekelijke“Kooza dance” meedansen en u gaat vast voor de bijl!

Reserveren: www.CirqueduSoleil.com/Kooza
of www.TicketMaster.nl/Kooza
of via 0900 – 300 1250 (45ct per minuut)

voorstelling afgelast

 

 

 

 

naschrift, voor de geschiedkundigen straks: diezelfde avond werd de voorstelling afgelast, teveel artiesten waren ziek. Zou dat komen door die vaartocht?