Stichting Komt het Zien! maakte de afgelopen weken enkele kerstcircus-voorstellingen toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Een prachtig initiatief! De formule:
– Een voelplein in de foyer/ voortent, waarbij blinde en slechtziende bezoekers kunnen voelen aan alle belangrijke elementen uit de voorstelling. Van rekwisieten tot kostumering.
– Live audiodescriptie van ‘blindentolken’. Hierbij horen de blinde en slechtziende mensen via een headsetje live een verslag van alles wat er in de circuspiste gebeurt.

Die twee elementen samen maken dat deze bezoekers een (circus)voorstelling nét zo kunnen ervaren zoals een publiek dat wel kan zien dat ook kan.

Deze winter maakte ‘Komt het Zien!’ onder andere een voorstelling van het Wereldkerstcircus Carré en (voor het eerst) Kerstcircus Enschede toegankelijk. Daar was volop media-aandacht voor!

NOS en 1Twente waren aanwezig bij Kerstcircus Enschede en maakten hier een mooi videoverslag van, dat hieronder te zien is. De Tubantia liep eveneens mee met de achtjarige Luc, die voor het eerst in zijn leven een circusvoorstelling kon ‘zien’. Bekijk dat videoverslag via deze link.

Komt het Zien! doet hun mooie werk bij meer voorstellingen. Van circus tot theater. De agenda voor de komende tijd (met onder andere ‘Cirqulinair’, Bert Visscher en Ellen ten Damme) check je hier.

(Uitgelichte afbeelding: videostill 1Twente)