20 juli 2020

Kindercircus Il Grigio in het nieuws

Dit jaar helaas geen shows van het kindercircus Il Grigio uit Haaren, maar volgend jaar bij het 60 jarig jubileum pakken ze extra groot en feestelijk uit. Burgemeester Hans Janssen is er dan ook bij, hij ging al vast even kijken in de  “Il Grigio” manege.

Het Oisterwijks Nieuws maakte een leuke reportage bekijk hem hier;

Jeugdcircus Il Grigio

Jeugdcircus Il Grigio uit het Brabantse Haaren, is één van de oudste jeugdcircussen van Nederland. Jaarlijks verzorgt Il Grigio in de zomervakantie gedurende 2 weken maar liefst 20 voorstellingen die door ruim 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland worden bezocht. Onze artiesten zijn 4-18 jaar oud en komen allemaal uit de kern Haaren.  Zij trainen iedere week, zodat zij in de zomervakantie weer zelfverzekerd kunnen stralen in de piste. Naast ruim 60 artiesten wordt Il Grigio gesteund door ruim 100 medewerkers die zich allen geheel vrijwillig inzetten voor dit jaarlijkse spektakel. Inmiddels is Il Grigio al bijna 60 jaar een leuk dagje uit in de zomer voor vele bezoekers en daar zijn we hartstikke trots op. Ben jij benieuwd naar hoe het allemaal begon?

Wie wil er clown worden?

De masten van Il Grigio werden in 1961 omhoog getakeld door de toenmalige dorpspastoor van Haaren, pastoor Verrijt. Lang had hij gezocht naar een originele vrijetijdsbesteding waarin de jeugd zich uit kon leven. Hij koos voor een circus. In die wonderlijke wereld zou elk kind op zijn of haar eigen manier bezig kunnen zijn. Van clown tot acrobaat en van eenwieler fietser tot voltige artiest.

In het plaatselijke blad plaatste hij de oproep: ‘Wie wil er clown worden?’ Ruim veertig kinderen ‘solliciteerden’ en nog honderd anderen meldden zich met circusaspiraties.

Maar, met artiesten alleen is er nog geen circus. Een tent, kostuums, geluidsapparatuur, verlichting, een piste: het is allemaal nodig om de show te laten draaien. Moeders ontwierpen fraaie kostuums. Vaders zag men na werktijd druk bezig met het vervaardigen van circusattributen. De gymleraar en ruitervereniging oefenden met dressuur en voltige en op het schoolplein werd een staalkabel gespannen zodat de koorddanseressen in spé konden oefenen. Het circus was geboren!

Men noemde het ‘Il Grigio’: ‘De Grijze’ in het Italiaans. Eens de naam van de hond van Don Bosco, een bekende opvoeder en jeugdvriend in Italië (1815 – 1888).