HAARLEM – ‘Vroeger kwam het circus aan met de trein en liep de hele stad uit… Dan stonden mensen langs de straten en ging het circus van het station naar het circusterrein toe. En allerlei prachtige optochten met muziekkorpsen erbij… Dat was heel bijzonder voor de mensen. Zij gingen ook naar de opbouw kijken… Het circus had ook hele bijzondere attracties: Grote mensen, kleine mensen, dikke mensen, dunne mensen, rariteiten, mensen van andere volkeren: Italianen, Chinezen, mensen meteen andere huidskleur. Toen had je nog geen internet, toen zag je dat allemaal nog niet… Het circus had toen een hele andere functie. Het was een hele mooie tijd met grote tenten met wel 5000 bezoekers… Het circus is nog lang niet dood…’

Tekst en foto’s Vincent Wols
Dat het circus nog niet dood is, blijkt tijdens de première van de 27eeditie van het Kerstcircus Haarlem, waarvoor ik tot mijn verrassing was uitgenodigd. Als we aankomen, zijn de kassa’s nog gesloten. We hadden het verkeer mee en waren veel te vroeg aanwezig op het circusterrein aan het Burgemeester Reinaldapark in Haarlem.  De rood-witte circustent is sfeervol verlicht. De circuskassa en facade, herken ik nog van Circus Herman Renz.

Wie onder de façade doorloopt, staat gelijk oog in oog met huppelende diertjes van een kinderboerderij. Rondom de kinderboerderij staan twee foodtrucks. Strobalen en trappetjes zorgen dat ook de allerkleinsten een kijkje kunnen nemen. Een groot wit konijn huppelt langs alle andere vreemde soortgenoten… Ezels, een pony, kippen, alpaca, en ook eendjes waggelen er door het stro… De stal heeft zelfs een klein ezeltje en biggetjes… Ondanks de harde wind blijft het geheel standvastig staan… De regen en wind zorgen voor een koude onaangename temperatuur, maar gelukkig gaan de flappen van de foyertent omhoog en kunnen we naar binnen…

Leuke interactie tussen Vlemmix en Clown Pascal

De foyertent is bijzonder sfeervol en overzichtelijk ingericht. Het is er lekker warm. In het middelpunt van de foyertent staat een zweefmolen voor de kinderen. Daaromheen bevinden zich wat foodtrucks, en kraampjes waarin verschillende soorten lekkernijen en circussouvenirs verkrijgbaar zijn.

Het publiek verbaasde zich over de illusies van Justin Ronday

Langzaam verzamelen de bezoekers zich uit alle windstreken van Nederland. Velen hebben wel iets met het circus, of familie, of een (zaken)relatie. Vele handen worden geschud en mensen begroeten elkaar. Met de entreekaartjes kunnen mensen de circustent in…

Robert Ronday, de spreekstalmeester, scheurt bij de inloop naar de tent zelf de kaartjes af. Hij is bereid tot een foto. We zoeken onze plaatsen op de tribune. 

Charlie Angel, een prachtige act waar de moeders wakker van werden

De voorstelling ‘The Next Generation’ begint… De Nederlandse clown Pascal de Boer mag het circusprogramma inleiden: hij balanceert met een bezem en stoft een hoge hoed af, die nog past bij het traditionele circus. Hij zou graag goochelaar willen worden! Spreekstalmeester Robert Ronday vertelt zijn zoon, de illusionist Justin Ronday, over het circus van vroeger… ondersteund door geprojecteerde foto’s van het vroegere circus in de vroegere vorm… Het is dit jaar 250 jaar geleden dat Philip Asthley in Londen begon met de allereerstevorm van circus. Dan opent de spreekstalmeester het circusprogramma en krijgen we een inkijkje in het artiestenaanbod in het circusprogramma van het Kerstcircus in Haarlem. Linksboven mijn hoofd – maar ook aan de overkant  vlakboven het publiek op de tribune – balanceert een lid van het Columbiaanse ‘Trio Camadi’ naar de nok van de circustent, om daar samen te komen met de 2 andere leden van het trio. Op de hoge draad, vertonen zij acrobatische kunsten. Op een smalle kabel hoog boven de piste weten zij hun evenwicht te bewaren, of toch niet?

Dan valt de beurt aan Karl Trunk-Strassburger. Nog tot en met 2017 was de paardendressuur door Karl Trunk nog te zien en te bewonderen in het Duitse Circus Roncalli. Hij traint de dieren zelf. Het is een imposant gezicht om zijn grootste paard te zien boven zijn kleine Shetland Pony Maxime…

Dat er rond kerst veel pakketten bezorgd worden, merken ze ook bij het Kerstcircus in Haarlem: Robert Ronday brengt clown Pascal een pakket… Het blijkt een goocheltruc met een bandana, die hij zich wil aanleren… En met een clown, weetje het maar nooit!

De transformer Bumblebee, een ware verrassing voor alle stripliefhebbers

Devid Robert balanceert op plankjes en buizen, hij is rola-rola artiest, èn een ware evenwichtskunstenaar. Net als Justin Ronday, was Devid Robert afgelopen jaar te bewonderen in ‘The American Circusshow’ van Attractie- en Vakantiepark Slagharen.

Robert Ronday denkt door zijn zoon Justin verrast te worden met een paardenact, maar dan is er consternatie in de tent… Er komt een auto de circustent inrijden?! Het blijkt een act te zijn van ‘The Next Generation’. Trots zijn ze in Haarlem, dat ze deze act nog hebben contracteren, een auto die zich omvormt tot een…Robot, een echte transformer! Terwijl clown Pascal met zijn kleine Pascallino het publiek vermaakt, worden aan de zijkanten van de piste grote netten gespannen:het publiek helpt mee om de netten boven hun hoofd te houden. Als dan het licht in de tent weer aangaat, verschijnen in de trapeze hoog boven de piste ‘The Flying Oliver’s. Een goede balans en timing is vereist om niet in het net boven het publiek terecht te komen. De ‘Salto Mortale’ wordt niet geschuwd. En na de laatste afsprong vanuit de nok van de tent, is het tijd voor pauze…

Rob Ronday

Het is mogelijk muntjes te kopen, waarmee men van alles kan verkrijgen, zowel in de pauze als voor en na de voorstelling. Naast enkele foodtrucks en kraampjes zijn ook de bekende buffetcontainers aanwezig waarin een breed assortiment te koop is: popcorn, suikerspin, limonade, snoepgoed, warme dranken, wijn, frietjes, en nog veel meer. Kinderen kunnen wegdromen in een zweefmolen. Ook heeft het Kerstcircus Haarlem circussouvenirs uitgebracht zoals, bekers en een programmaboek waarin men de handtekeningen van alle artiesten kan verzamelen…

De Camadi’s op de hoge draad

De metled-verlichte hoepel act van Martin Toner, raakt verloren in de rumoer en stroom van mensen die nog terugkeert van de pauze terwijl het programma alweer is gestart. Dat is jammer, want het is een mooi nummer. Na fotoprojectie ter ere van kenmerkende circusmensen en families, wordt de hoge spreekstalmeestershoed en het spreekstalmeesterschap naar de volgende generatie overgedragen: Justin Ronday, krijgt van zijn vader de hoed overhandigd en neemt vanaf daar de presentatie van het tweede deel van het circusprogramma over… ‘The Next Generation’ is dan aan de beurt! Het is dan aan Justin Ronday, om het publiek mee te nemen in zijn illusies. Met razendsnelle bewegingen weet hij uit een lege kist zijn assistentes tevoorschijn te toveren, verruilt hij zichzelf voor zijn assistente (ondanks dat hij is vastgezet in inpakfolie) èn verdwijnt hij binnen enkele seconden in een afgesloten kist waarin hij zijn assistente had verborgen… Vastgeketend wordt hij opgesloten in een kist vol explosieven en omhoog gehesen… Dan wordt de kist opgeblazen. En weg is Justin! Clown Pascal wil graag anderen de gelegenheid geven om ook te goochelen. De Spaanse Elena Gambi, is goed met ballen… èn ook met ringen! Jongleren kan ze als geen ander. Dames achter mij raken een tikkeltje opgewonden bij het zien bij een gespierde luchtacrobaat Charlie Angel. ‘The Next Generation’ krijgt een extra accent, wanneer er 3 generaties Ronday in de tent aanwezig blijken te zijn wanneer Justin Ronday samen met zijn vader zijn opa feliciteert met zijn verjaardag en hem in de spotlight zet.
Hoewel het ditmaal niet gaat om politieke verkiezingen of voor een positie als Minister van Feest, haalde clown Pascal circusbezoeker Johan Vlemmix uit het publiek om met hem in de circuspiste te duelleren… Beiden eindigden plat in de circuspiste. Dat was anders voor Brayan Gambi uit Spanje, die met zijn sterke armen in staat is om op zijn handen te traplopen. ‘What a Wonderfull World!’, klinkt als muziek in de oren! Justin Ronday, neemt clown Pascal mee en vraagt zich af of dat nog wel bij ‘The Next Generation’ hoort? In ieder geval bij ‘The Next Generation’ hoort de laser- en danceact van het ‘Duo Lugo’. Een combinatie van laserlicht en luchtacrobatiek zorgt voor een flitsende laatste act in het bijna 2,5 uur durende circusprogramma, waarna alle artiesten zich nog één keer presenteren in de grande finale èn een staande ovatie van het aanwezige publiek in ontvangst mogen nemen. In de foyertent is er nog een ruime mogelijkheid om de artiesten persoonlijk te begroeten.

Het circusprogramma biedt een variatie aan goede acts, ondersteund door mooie lichttechnieken, leuk voor jong en oud. Ondanks dat ik sommige artiesten al eens in andere circusprogramma’s heb gezien, weten zij toch steeds weer wat nieuwe en verrassende elementen toe te voegen.

De première van het Kerstcircus Haarlem is ten einde gekomen, maar de reeks van voorstellingen in de kerstvakantie is begonnen… Kerstcircus Haarlem’s ‘Next Generation’ is nog vrijwel dagelijks te zien tot en met 06 januari. Wilt u meer informatie, kijk op: https://kerstcircus-haarlem.nl/.

Recensie Circuswereld

Wij waren vrijdagavond bij de première. 
Het complex staat er mooi bij. Het weer was te slecht om even backstage te kijken. De kerstsfeer is dik in orde. Op het voorplein een leuk winters aangekleed tafereel. Rondom kraampjes waar je een warme hap kunt kopen. De friet is fantastisch! 
Centraal op het voorplein een kinderboerderij in Bethlehem stijl. De dieren waren zeer relaxed en leken de aandacht wel te waarderen.
In de foyer-tent heel bekende kraampjes en aankleding, die gelukkig bewaard zijn gebleven van de Althoff boedel. 
Met zo’n entree is de de avond al voor de helft geslaagd!
Het circus werkt met consumptiemunten, die je in een kraampje kunt kopen. De prijzen zijn redelijk. Wie buiten het circus iets wil nuttigen kan om de hoek terecht bij het pannenkoekenparadijs.
De toiletten zien er prima uit, en zijn gratis! Helaas kon op een gegeven moment het water niet meer weg maar dat zal wel verholpen zijn met komende voorstellingen.

Ook de grote tent is rijk aangekleed. De stoelen zitten prima en er is voldoende beenruimte. Er is gekozen voor ingeblikte muziek maar die is wel van goede kwaliteit hoewel soms te hard. De verlichting is prachtig, en aangevuld met laser effecten. Vóór de voorstelling kwam een mevrouw nog even vertellen over het goede doel dat wordt gesteund: Het Rode Kruis.
Tijdens de voorstelling werden er nostalgische beelden geprojecteerd op het grote doek. Van opzij was het helaas niet zo goed te zien vanwege de plooien.

Klik op onderstaande link voor meer foto’s van de aankleding en de sfeer.
http://naskast.synology.me/album/displa … play_media