4 juli 2022

Jubilerend Il Grigio trekt jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers

HAAREN – Van 30 juli tot en met 14 augustus kan men iedere dag om 14.00 uur de jubileumshow Fiesta bezoeken van Jeugdcircus Il Grigio. Vergis je niet, deze show trekt ieder jaar weer veel meer dan ieder gewoon rondreizend circus dan ook, minstens 10.000 bezoekers voor 20 voorstellingen. Dit jaar een bijzondere show vanwege het 60-jarig bestaan van dit jeugdcircus uit Haaren. Kaartverkoop is inmiddels weer begonnen.

Il Grigio presenteert een show van max 2,5 uur met een pauze van ongeveer 20 minuten. Op 4 en 11 augustus is er naast de middagshow ook een oavondshow om 19.00 uur en op 2 en 9 augustus een ochtendshow vanaf 10.00 uur.

Ieder jaar wordt vanaf de herfstvakantie geoefend voor de show van het jaar. Iedere week wordt keihard getraind. Hierbij wordt gelet op de talenten van ieder kind individueel, daaromheen wordt een act bedacht. Het totaalplaatje moet kloppen, licht, geluid, muziek, kleding en attributen, het vereist heel wat voorbereiding om een perfecte show te kunnen presenteren. Drie weken lang is er dan een generale repetitie. Twintig voorstellingen worden gepresenteerd en veel van die voorstellingen zijn van tevoren al uitverkocht.

De artiesten
Jeugdcircus Il Grigio uit het Brabantse Haaren, is één van de oudste jeugdcircussen van Nederland. Jaarlijks verzorgt Il Grigio in de zomervakantie gedurende 2 weken maar liefst 20 voorstellingen die door zo’n 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland worden bezocht. De artiesten zijn 4-18 jaar oud. Zodra de circusartiesten 18 worden is het tijd om afscheid te nemen. Vaak groeien deze leerlingen dan door naar medewerker en vrijwilliger.

Geschiedenis
De masten van Il Grigio werden in 1961 omhoog getakeld door de toenmalige dorpspastoor van Haaren, pastoor Verrijt. Lang had hij gezocht naar een originele vrijetijdsbesteding waarin de jeugd zich uit kon leven. Hij koos voor een circus. In die wonderlijke wereld zou elk kind op zijn of haar eigen manier bezig kunnen zijn. Van clown tot acrobaat en van eenwieler fietser tot voltige artiest.

De grijze
In het plaatselijke blad plaatste hij de oproep: ‘Wie wil er clown worden?’ Ruim veertig kinderen ‘solliciteerden’ en nog honderd anderen meldden zich met circusaspiraties. Moeders ontwierpen fraaie kostuums. Vaders zag men na werktijd druk bezig met het vervaardigen van circusattributen. De gymleraar en ruitervereniging oefenden met dressuur en voltige en op het schoolplein werd een staalkabel gespannen zodat de koorddanseressen in spé konden oefenen. Het circus was geboren!
Men noemde het ‘Il Grigio’: ‘De Grijze’ in het Italiaans. Eens de naam van de hond van Don Bosco, een bekende opvoeder en jeugdvriend in Italië (1815 – 1888).

Kaarten reserveren
Kaarten kunnen hier gereserveerd worden.