Kevin van Geet, de jongste circusdirecteur van Nederland. Zo wordt Kevin vaak aangeduid en het klopt wel degelijk: hij is 24 en deze winter organiseerde hij voor het tweede jaar het Circus van Sinterklaas van Gouda, voor de derde keer staat hij straks in Etten Leur met het kerstcircus en in januari gaat hij naar Tilburg, waarmee deze plaats sinds enige jaren weer een eigen wintercircus heeft.
tekst en foto’s Marcel Bergema
Nog een kleine serie plaatsen erbij en je kan spreken van Circus-Van-Geet-op-tournee. Maar dan van het najaar tot het voorjaar, terwijl dat normaal gesproken precies andersom is. En, belangrijk, het gaat om drie geheel verschillende producties. Gouda is een echt Sinterklaascircus waar de Sint niet zo maar even langs komt maar van het begin tot het eind een eigen rol heeft in de show. In Etten Leur zet Kevin met materieel van Belly Wien en gecontracteerde artiesten een sfeervol kerstcircus neer. En het Tilburgs Winter Wondercircus is een samenwerking met het Belgische circus Barones. Een vergelijkbare samenwerking was er in Gouda.
Niet bang
Kevin kent de hele circuswereld en iedereen kent hem. Hij weet op een slimme manier een samenwerking op te zetten waarmee iedere productie een zelfstandig, professioneel en sfeervol karakter krijgt. Maar het ondernemersrisico valt niet onder zo’n samenwerkingsverband, dat komt geheel voor rekening van Kevin, die daarmee bewijst dat hij niet bang is. Starten met een nieuwe traditie in een nieuwe plaats levert zelden vanaf het begin een batig saldo op, zeker niet in de winter als de weersomstandigheden flink tegen kunnen zitten en de komst van een groot publiek nog maar afgewacht moet worden. Maar Kevin is niet uit op snelle, gemakkelijke winst. Wel kijkt hij kritisch naar iedere eigen productie en doet hij er alles aan om een kwalitatief goed product te creëren. Zo was de show in Gouda een prachtig artistiek geheel maar denkt Kevin toch al aan een verbeterd concept in november 2018. tekst gaat verder onder de foto’s.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”30″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”toss” cycle_interval=”4″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[of klik hier]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Circus in je bloed
En dan vraag je je af: waarom neemt een jong iemand die keurig een beroepsopleiding heeft gevolgd – Kevin is afgestudeerd op tuin- en landschapsmanagement – al dit risico en brengt hij de koudste maanden van het jaar door in een caravan? Dat kan alleen als je het circus in je bloed hebt zitten en dat heeft Kevin. Op zijn elfde organiseerde hij al circus in de straat waar hij woonde. Het feit dat Peter Verberk van Circus Harlekino zijn opa is heeft daar absoluut mee te maken. Daar kwam hij natuurlijk vaak, vanaf zijn 16e reisde hij de hele campingtournee mee. En maakte zich daar onder meer nuttig met PR-werkzaamheden en het oplossen van computerproblemen. Ieder circus zou wel zo’n whizzkid mee op reis willen nemen.
Het filmpje van Omroep Brabant.
Het werd nog serieuzer in 2009: Circus Freiwald stond toen in de buurt, in Hapert. Kevin mocht daar in de piste optreden met een kin-balans, die had hij ingestudeerd, zoals hij zelf zegt, uit verveling. Want de ene puber ligt in zijn vrije tijd in het zwembad, de andere studeert een circus-act in. Ieder weekend als Freiwald op reisafstand stond maakte Kevin deel uit van het artiestenbestand.
Mee met Belly Wien
Helemaal serieus werd het toen Kevin via Ronald Voets in contact kwam met Circus Belly Wien. Op een spontane sollicitatie werd hem de vraag gesteld of hij een lichtcomputer zou kunnen bedienen. Ja, dat kon hij en zo kreeg hij bij het Kerstcircus in de Rijnhal in Arnhem de lichtregie. Dat was een mooie start maar door een slimme actie kwam zijn circuscarrière in een stroomversnelling. Bij de finale in Tilburg, enkele maanden later, greep hij de microfoon en maakte hij reclame: het publiek zou nog twee weken het circus kunnen bezoeken. Het ontging de directie niet dat Kevin een vlotte spreker is die het publiek in accentloos Nederlands enthousiast kan toespreken. De weekenden daarna was Kevin de spreekstalmeester waarvoor hij een eigen kostuum kreeg. Hij reisde hiervoor op-en-neer tussen het circus en zijn school in Den Bosch. vanaf dat moment maakte hij voor 100% deel uit van de Belly-circusgemeenschap, deels in de piste als spreekstalmeester, deels achter de schermen als perscontactman en als handige jongen die voor alle mogelijke klussen ingezet kon worden.
Eigen circus
In mei 2015 werd zijn functie bij Belly Wien fors uitgebreid: op stel en sprong moest er nog een tournee voor dat jaar gemaakt worden. Wekenlang reisde Kevin persoonlijk langs alle mogelijke gemeenten en na een maand kon hij zeggen dat hij de tournee voor dat jaar rond had. Zonder dat hij dat besefte werd toen de basis gelegd voor zijn eigen Kerstcircus Etten Leur. Belly Wien stond daar met kerst en alle voorbereidingen waren door Kevin gedaan, inclusief drie uitkopen voor de Jumbo supermarkt. Een goede start in Etten Leur met goede acts en een live-orkest. Maar de kerst daarna wilde Belly Wien naar Luik en voor twee producties tegelijkertijd voelde men niets. Maar het was zonde om wat in Etten Leur was opgebouwd verloren te laten gaan en zo werd bij Kevin het idee geboren om voor eigen rekening en risico, met van Belly gehuurd materieel zijn eigen Kerstcircus Etten Leur te starten. Een grote bestelbus gekocht, een eigen forse caravan aangeschaft, het was een enorme gok maar het liep goed af: alles kon betaald worden. Hij regelde een eigen kantoor in Hapert en in de zomer reisde hij mee met Harlekino. Dat was een traditie gebleven want voordien gaf Roman Zinnecker hem daarvoor ’s zomers zes weken vrij.
Circus van Sinterklaas
Met al deze activiteiten was Kevin een fulltime circusondernemer geworden. Gouda startte in 2016, hij benaderde zelf de gemeente met het idee en kwam zo in contact met het Sinterklaascomité, de Centrummanager en de binnenstadondernemers. De samenwerking was fantastisch maar de ruimte op de Markt was een probleem, ook de warenmarkt heeft veel vierkante meters nodig. Zo kwam het in 2017 in samenwerking met Barones tot een grotere productie, op een terrein vlak buiten de binnenstad. Straks, in januari is er overleg over de vorm van het Circus van Sinterklaas in 2018, hoe het nog mooier, nog beter kan.
Balans tussen risico en kwaliteit
En dan straks, na Etten Leur Tilburg, een gemeente met een mooi terrein en een heel welwillend gemeentebestuur. Maar zonder circus in de winterperiode, een gemis waarvoor de gemeente de Zwarte Piet kreeg toegespeeld, heel onterecht vindt Kevin. Verontwaardigd over de negatieve berichten in de pers benaderde Kevin de gemeente. De laatste week van januari en de eerste van februari zullen uitwijzen of het financieel een succes of een mislukking wordt. Er zullen voldoende bezoekers moeten komen maar het weer is ook een risico-factor, het kan vriezen, het kan dooien en de diesel wordt duur betaald…
Maar het belangrijkste waar Kevin naar streeft is de perfecte balans tussen risico en kwaliteit. Of al zijn projecten financieel voldoende levensvatbaar zijn zal de toekomst uit moeten wijzen. Dat hij over voldoende durf beschikt weten we nu al.