Jeugdcircus Jongleers Best, Geldrop, Veldhoven

Jeugdcircus Jongleers uit Best is al weer 13 jaar oud, en is speciaal voor kinderen en jongeren vanaf 7 jaar. Bij dit jeugdcircus leer je de technieken jongleren, diaboloën, devilsticken, eenwielrijden en nog veel meer. Zomaar langskomen is niet mogelijk, je moet altijd aanmelden. Dit circus is ook te vinden in Geldrop en Veldhoven.

Stichting Jongleers is een jonge organisatie die werkt met enthousiaste jongleurs en/of acrobates die al vele jaren vanuit hun passie met circus bezig zijn.

Geschiedenis van Stichting Jongleers

Ferko Adamczyk is de voorzitter van Stichting Jongleers.nl. In het najaar van 2000 kwam hij op zijn middelbare school in contact met het jongleren en eenwielrijden. Na het bezoeken van een jongleerdag was hij enthousiast en het begin van een passie was geboren. Sindsdien heeft Ferko veel workshops en optredens gegeven aan honderden kinderen, jongeren en volwassenen.

Jongleergroep Best & Jeugdcircus Jongleers

Het begon allemaal in 2002 met een Jongleergroep in Best. Een klein groepje van ongeveer vijf jongleurs die samen met elkaar aan trucs werkten. Echter in de winter was het lastig om te oefenen. Daarom is er toen met de hulp van gemeente Best een start gemaakt met Jeugdcircus Balista (nu bekend onder de naam Jeugdcircus Jongleers). Dit jeugdcircus begon in september 2004 en sindsdien hebben ruim 100 kinderen uit Best en omgeving kennis gemaakt met het jeugdcircus. Veel van de huidige docenten en circusbegeleiders zijn ooit als jeugdlid begonnen. Marieke Zantema is meteen als docent bij het jeugdcircus gekomen.

Best(s)e Jongleerdag

In april 2004 was ook de eerste jongleerdag in Best. Deze dag, die gecombineerd was met een skate-event, was samen met buurtsportwerker Jacky den Bol georganiseerd. Na het succes van 2004, is in 2006 besloten om een echte jongleerdag te organiseren zonder andere activiteiten. Dit succes is in 2007 doorgezet met een record aantal van 250 bezoekers. Op 11 april 2008 werd Jongleers een stichting. 

Jeugdcircus

Het jeugdcircus heeft mede dankzij de stichting een flinke groei kunnen maken. Het aantal onderdelen is oa uitgebreid met een loopbal en tissu. Ook groeide het aantal leden steeds meer in september 2010 kwam er een tweede groep.

Wintercircus

In 2009 traden de kinderen voor het eerst op met een voorstelling.  In 2010  kwamen er 175 bezoekers, in 2011 waren dat er al meer dan 200.

Projecten

Jongleers is ook enorm gegroeid in de projecten. Zo bereiken wij nu jaarlijks duizenden kinderen en volwassenen met diverse circus projecten op bijvoorbeeld buurtfeesten, BSO’s, scholen, evenementen en nog veel meer.

Website

Facebook