17 november 2020

Jongleeroefeningen tegen Alzheimer

Gera de Leeuw (1953} maakt in 2002 kennis met de magische uitwerking van het beoefenen van circuskunsten, met name het jongleren. Nadat dr. Jan Scholz van de universiteit van Oxford bewijst hoe goed jongleren is voor alzheimerpatiënten gaat Gera hiermee als vrijwilliger aan de slag. In de eerste jaren werkt ze vooral met mensen met een NAH, dementerende ouderen van gesloten afdelingen in verzorgingshuizen en met jong-alzheimerpatienten.

“Zolang er geen medicijn is voor Volksziekte nr. 1 is deze specifieke vorm van beweging wellicht een mooie methode om langer zelfstandig door te leven. Tot er een medicijn is gevonden kunnen mensen maar beter preventief gaan leren jongleren en bewegen op een slimme manier”, vindt ze.

Gera de Leeuw is directeur van de Stichting Alzheimer in Beweging. Zij verzorgt voor de stichting bij dagopvangprojecten en in verzorgingstehuizen cursussen, trainingen en beweeg dagdelen. Ook geeft ze les aan particulieren en hun familieleden, om in de thuissituatie te bewegen met behulp van AIB materialen en spelvormen.

Boek: Alzheimer in Beweging geschreven door Gera de Leeuw

Ook wel eens bang om alzheimer of dementie te krijgen? Je bent niet de enige. Veel mensen slaan al aan het twijfelen als ze naar de zolder moeten om iets te halen. Eenmaal daar hebben ze geen idee meer wat zij daar gingen doen. Dat is beangstigend, is dat het begin van dementie?

Dit boek is voor activiteitenbegeleiders, mantelzorgers en vrijwilligers die op een actieve manier willen bewegen met mensen met dementie. Want bewegen is goed voor het brein, je botten en spieren.

Al decennialang worden allerlei bewegingsvormen toegepast om het brein te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks bewegen het risico op dementie vermindert en helpt om de ziekte van Alzheimer te vertragen. Dit boek geeft inzicht in ons brein en laat zien hoe hersenen en lichaam goed met elkaar kunnen samenwerken door middel van bewegen.

De AIB-methode helpt mensen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, door middel van specifieke bewegingsoefeningen die zich richten op het stimuleren van de samenwerking tussen alle breindelen. De oefeningen zijn laagdrempelig en aangepast aan de beperkingen van mensen. Ook houdt de methode rekening met de grote behoefte aan pleziermomenten en succeservaringen én het gevecht tegen onzekerheid als bijwerking van de ziekte. Dat alles maakt de methode een prettige manier om mensen te laten bewegen. Bewegen zonder dat ze het gevoel hebben dat ze aan het bewegen zijn.

Bestel het boek hier 

Gera de Leeuw was eigenaar van circusweb van 2003 t/m maart 2019

Gera de Leeuw nam Circusweb over van Carel Vedder van Kleinspul in november 2003 en veranderde het karakter van de site door een aanvulling van de toenmalige agenda met dagelijkse redactionele berichtgeving. Sindsdien tijd is Circusweb uitgegroeid van een handige agenda tot een populaire circus website met circusnieuws, circus informatie met een bezoekersaantal van dik twee miljoen.